Страх од јаке Русије која је на страни Србије

Руска државна телевизија поводом притисака на Гаспром и подметања Москви чак и атентата на Ђинђића

* Руски гасоводи и нафтоводи највише изазивају бес код оних који се боје губитка контроле над Европом и утицаја на Русију

* За све је очигледно да ће зависност Европе од руских енергената расти. При томе страх од те зависности већ се сада изражава покушајима да се спекулише са наводном политичком позадином крупних руских енергетских пројеката

* Милутин МРКОЊИЋ (поводом оптужби у листу Данас): Можда ја недовољно читам нашу штампу, али слушајте, сасвим је јасно да наши западни партнери раде на томе да овде периодично изазивају такве конфузије

* Бивши заменик начелника ДБ Зоран МИЈАТОВИЋ: Мислим да је задатак следећи - ако на следећим изборима на власт дођу људи о којим се сада пише да су проруски, да се њихова победа може тумачити не као последица пропасти актуелне политике, већ тако као да их је на власт довела свемоћна руска обавештајна служба

* А при том сада готово нико не говори о томе ко је довео на власт оне који данас владају. Међутим, и мени и њима је то добро познато -  рекао генерал Мијатовић

* РТС је у хедбој емисији Оливере Ковачевић својим гледаоцима поставио шаљиво питање: За коју од страних служби бисте највише волели да радите? Одговор није био шаљив: за ЦИА – 10 одсто, ни за једну – 35, а 40,5 одсто гледалаца Првог канала телевизије Србије се изјаснило да жели да ради за ФСБ Русије   

          ВОДИТЕЉ: Ове недеље су чиновници Европске комисије наставили нападе на партнере руског Гаспрома – на земље које од Русије купују гас. Евробирократе праве оптужницу за кршење трећег енергетског пакета који тражи уситњавање куповине природног гаса ради стимулисања конкуренције на иностраним тржиштима. Дошло је већ до одузимања докумената од компанија – партнера Гаспрома, што је ове недеље било тема разговора председник владе Владимира Путина и председника Гаспрома Алексеја Милера. Влада ће пажљиво да прати све што се дешава у Европи, подвукао је премијер.  

          Заправо, притисак на Гаспром расте са разних страна – жеља потрошача да се ценкају у таквим крупним пословима понекада их подстиче на коришћење чудних и не баш коректних метода.

          О једној таквој причи, из Београда наш дописник Јевгениј Баранов.

          БАРАНОВ: Ма шта да говоре, главни објект данашње конфронтације у свету су ресурси и контрола траса њиховог транспорта до потрошача. При чему, тамо где је могуће, ради намиривања рачуна са конкурентима, користи се груба војна сила, као што је било у Ираку и у Либији. Тамо где је коришћење силе тешко или немогуће, користе се пиар технологије, политичке уцене, а понекад и полицијске методе.

          Пуштањем гаса кроз «Северни ток» директно у Западну Европу, Русија се први пут ослобађа непријатне зависности од транзитних земаља. На реду је почетак изградње «Јужног тока» који ће омогућити да југ европског континента добија енергију без посредника. Природно је што све то изазива нервозу.

          Руски гасоводи и нафтоводи највише изазивају бес код оних који се боје губитка контроле над Европом и утицаја на Русију. Јер, општепознато је да су управо могућности Запада да манипулише ценама енергената својевремено скупо коштале Совјетски Савез. 

          За све је очигледно да ће зависност Европе од руских енергената расти. При томе страх од те зависности већ се сада изражава покушајима да се спекулише са наводном политичком позадином крупних руских енергетских пројеката.

          «Руска обавештајна служба стоји иза убиства премијера Србије Ђинђића. «Русија користи Косово као уцену». «Крупни руски енергетски пројекти су резултат рада проруске пете колоне». Са оваквим серијалом оптужби против Русије ове недеље обрушио се београдски лист «Данас». И тако четири дана заредом из броја у број.       

          «Мислим да треба очекивати ревизију свих потписаних споразума са Русијом макар због тога јер су представници наше извршне власти више пута нехотице признали да је, рецимо, НИС продат Русима по привилегованим ценама као компензација за подршку Русије територијалној целовитости Србије» - каже аутор чланка, новинар листа «Данас» Снежана Чонградин.

          Могла би се и не придавати посебна пажња незаснованим оптужбама једног листа, који се није удостојио да за своје тврдње понуди макар један доказ. Међутим, у последње време су сличне публикације почеле да се све чешће појављују у недржавним медијима земље са којом је Русија, поред братских односа, везана и вишемилијардним уговорима.

«Можда ја недовољно читам нашу штампу, али слушајте, сасвим је јасно да наши западни партнери раде на томе да овде периодично изазивају такве конфузије. Међутим, огромна већина у парламенту, да и не говорим о влади, по овом питању је апсолутно јединствена. Није био ни један случај да се отварају макар нека питања везана за реализацију стратешких пројеката са Русијом» - рекао је министар енергетике и инфраструктуре Србије Милутин Мркоњић.

Милутин Мркоњић

          БАРАНОВ: Са генералом Мијатовићем сниматељска екипа се срела на степеницама београдског «Руског Дома» - руског културног центра који је у поменутим скандалозним публикацијама означен готово као тајно шпијунско гнездо. Бивши српски контраобавештајац, који је више од тридесет година ловио праве а не фантомске шпијуне, информацију објављену у београдском листу назива апсолутним, али унапред испланираним блебетањем.

          «Ја мислим да је задатак следећи: ако на следећим изборима на власт дођу људи о којим се сада пише да су проруски, да се њихова победа може тумачити не као последица пропасти актуелне политике, већ тако као да их је на власт довела свемоћна руска обавештајна служба – каже генерал мајор, бивши заменик начелника Службе државне безбедности Србије Зоран Мијатовић – А при том сада готово нико не говори о томе ко је довео на власт оне који данас владају. Међутим, мени и њима је то добро познато».

          БАРАНОВ: Најциничније изгледа тврдња о користи коју наводно Русија извлачи из подршке Србији у решавању проблема Косова, тврдња да ми својом наметљивом помоћи свесно спречавамо Србију да призна очигледни губитак 15 процената своје територије, да на тај начин спречавамо њено приближавање Европи.

          «Ви говорите да Русија овде наводно гледа само свој интерес? А ко не гледа? Можда Енглеска или САД не гледају? Али, реците ми који су интерес имали наши добровољци који су ратовали за вас?» - питао је (учеснике Београдског безбедносног форума) амбасадор Русије у Србији Александар Конузин. – Да, Русија има има своје интересе у овом региону. Ми инвестирамо овде. Међутим, интереси Русије се подударају са вашим. Ми ћемо бранити вашу земљу, без обзира што неки овде желе да њихова Отаџбина буде под страном контролом. Неки људи продају своју индустрију било коме, само да не продају Руси. Иако схватају да ће у том случају она престати са радом».

          БАРАБОВ: Уочи најновијег заоштравања ситуације на Косову, 15 септембра, у Београду на међународном Форуму о безбедности у Европи, амбасадор Русије је демонстративно напустио салу. Потом су га оптужили како је могао да себи дозволи да се чуди што Русију блате на том београдском Форуму у време кад у Њујорку, у УН, представници Русије и Србије покушавају да спрече надолазећу несрећу на Косову, што је окривљују за пристрасност и користољубље.  

          «На крају крајева, сами Срби треба да одреде шта желе. Дакако, ми уместо њих не треба да радимо тај посао. Друга је ствар што ћемо ми, одлуку коју Срби донесу, подржати јер полазимо од тога да је то њихова територија, да су они на њој газде, да они треба да одлуче како ће да располажу том територијом» - рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Конузин. 

Александар Конузин

          БАРАНОВ: Већ следећег дана читав Београд је био облепљен плакатама подршке руском дипломати. На плакатама је било написано: «Господин Конузин је амбасадор Срба у Србији». Општепознато је да већина становника земље традиционално види у Русији заштитника. А спремност да јавно бране њено достојанство се доживљава као сведочанство снаге и вере у себе.

«Однос према Русији и љубав према њој у српском народу су апсолутно ирационални. Срби не желе да виде колико је Србија мала када је реч о интересима огромне Русије. Али, верујте ми, било који аргумент противника Русије, ма какав да је, овде не пролази» - каже телевизијски новинар Оливера Ковачевић.

БАРАНОВ: Оливера Ковачевић је социолог и водитељка популарног ток-шоуа на Државној телевизији Србије. Једна од њених емисија, која је не тако давно емитована, ставља симболичну тачку на питање како српска јавност доживљава периодичне шпијунске скандале које она сама потхрањује. Тема емисије била је: утицај на Србију страних служби. На крају је аудиторијуму од милион и по људи постављено шаљиво питање: За коју од страних служби бисте највише волели да радите? Одговор није био шаљив: за ЦИА – 10 одсто, ни за једну – 35, а 40,5 одсто гледалаца Првог канала телевизије Србије се изјаснило да жели да ради за ФСБ Русије.     

На емисији радили: Јевгениј Баранов, Игор Критсков, Горан Шимпрага и Анастасија Беристенко.

 

Линк репортаже: http://www.1tv.ru/news/world/187724

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Славиша Ристић's picture
Славиша Ристић (није потврђен) 20:53 10.10.2011.

 • +1
Voting is closed.

НВО из Србије, које финансира Запад, мрзе Русију као да нас је она окупирала у Другом светском рату,а не Немачка, као да нам је она уводила санкције, а не САД, као да нас је она бомбардовала 1999, а не НАТО земље.
Зато праве хајку на Русију и руске компаније у Србији, они би да створе омразу према Русији, да нас поунијате и да Русију представе као недемократску државу.
То им не успева већ деценијама, јер грађани не наседају на јефтину пропаганду и лажи Лихтове, Бисерко, Павићевићке, Дерете, Димитријевића и разних Шу -натовца и Чанколизаца.
Знају да је Русија искрени пријатељ Србије вековима!

Goranko's picture
Goranko (није потврђен) 23:21 10.10.2011.

 • +1
Voting is closed.

Ovi što napadaju Ruse hoće da se Srbija odrekne Kosmeta, da odustane od borbe za svoj deo teritorije i da posle Srbiju uvedu u NATO pakt i da i u Srbiji postave rakete uperena na Rusiju!
Sa Tadićem, Mićunovićem, Biserko, Liht, Kandićkom i Vejvodom pod komandom ministra odbrane Ohaja Šutanovca - eto nato-srpskih raketa ka Moskvi i Petrogradu. To je ciljana meta sadašnjeg režima.
Kako bi to Rusima mogli da dojave ruski špijuni iz Srbije treba ih u tome sprečiti.
A ko su ruski špijuni u Srbiji - to još ni sveznajući i preinformisani Beba ne zna!
Trebalo bi da "Danas" nastavi serijal da i to saznamo, mi naivni rusofili!

ljuba jovanovic's picture
ljuba jovanovic (није потврђен) 06:46 07.07.2013.

 • +28
Voting is closed.

Ako gledamo realno pored dosljaka, stranaca, polutana i izdajica vise od polovine srpskog stanovnostva je na strani Rusije i toga se treba drzati i u sto kracem vremenu srediti, ostavljajuci EU za guzicom. Neka oni stvaraju JUGOSFERU ali ce ipak traziti Srbiju. Bice im potrebna. Pozivam sve srbe da obavezno i nasilno smene vladu nema izbora i uzteti prave ljude koji ce ispraviti dvodecenijske greske. Traziti od OUN sve ono sto je nase a od hrvata ratne ostete za jasenovac i druge logore koji su bili da nazovem fabrika za unistavanje srba. Pisem cistim srpskim jezikom bez stranizama da svako razume. Ako imate i malo mozga vidite da nas nasi politicari varaju gledajuci u oci zarad niihovih ucenjenih glava, onda bolje odpisati te tri glave nego ceo narod. Ti ljudi nemaju vere, srama, rodoljublje to su jednostavno politicki kriminalci koji se bore samo za sebe pljackajuci svoj sopsvteni narod pa sta tu ima da se ubedjujemo i da mislimo, kuka i motika svrsava.
Ne zavaravajte se slatkisima i secerlemama zapada koje vam se nude preko nasih politickih kurvi, baraniti Kosovo i paziti se Vojvodine kao i ostalih manjih oblasti. Ovo sto sam rekao je malo i sazeto bez ubedjivanja jer je cista istina. Jos jednom podvlacim napisano je jasno srpski ako ga niste zaboravili tako da svako moze da razume i uvek cu tako pisati jer nisam toliko pismen kao danasnji izvestaci javnih kuca pa da lupam polomljenim stranizmom a i sam neznam sta znaci.

smederevac

JamesJuire's picture
JamesJuire 04:10 23.10.2017.

 • +0
Voting is closed.

essays write my essay online essays [url=https://writemyessay.us.com]write my essay[/url]

Mister X's picture
Mister X (није потврђен) 08:33 11.10.2011.

 • +1
Voting is closed.

- Kamo srece da je to sto pise "Danas" istina !
Kamo srece !

Королија's picture
Королија (није потврђен) 08:54 11.10.2011.

 • +1
Voting is closed.

Нова кампања против Русије показује колико је јака амбиција НАТО и САД да завладају Србијом док је на власти садашњи режим Тадића.
Надају се да ће завршити посао одвајања Србије од Русије и уласка Србије у НАТО.
Имају много помагача у Србији, али им ипак сметају русофили и људи који теже сарадњи са Русијом.
Зато такве групе треба сатрати, а лист "Данас" је ушао у реализацију само се види да су неприпремљени. Можда ће им у том послу сада помоћ пружити Б92, Време, Блиц... Видећемо наредних дана и недеља!

Јеремија's picture
Јеремија (није потврђен) 22:36 12.10.2011.

 • +1
Voting is closed.

Браво Јевгеније, Србине, тако бре, растури их! Чим се оволико даје пажње, значи да сте удрили у осиње гнездо лажи, фалсификата, обмана, разних кухиња и полит технологија које овде у Србији бесне од како смо провизоријум, а не држава. Надам се да ће се Срби призвати памети и окренути себи. Слога и јединство су битан фактор да успемо у ослобађању окупиране нам земље.

Хвала браћи Русима, то ми даје наду да верујем да нас нису оставии, јер су показали интерес за ову тему. Није то случајно. Они реагују само када треба. Ни мање, ни више.

Видра's picture
Видра (није потврђен) 21:45 17.09.2012.

 • +1
Voting is closed.

Па што не хапсите ту багру већ сте их пустили да даље трују и деле и сваћају Српски народ. Запалите такве куће јер то је легло змојско које се зове запад и нато!!!

rusija's picture
rusija (није потврђен) 22:22 27.01.2013.

 • +1
Voting is closed.

pljujete rusiju,nzm samo ko nas je bombardovao 1999te.rusija ili druga strana :) ?

Rus 's picture
Rus (није потврђен) 22:44 03.09.2013.

 • +19
Voting is closed.

Istorijske cinjenice govore da Rusija nije nikad ulagala napor da pomogne Srbiji, ako nista postujem politiku Rusije prema Srbiji jer nam bar nije ni odmagala, sta kosta Rusiju da na savetu bezbednosti kaze "DA" nezavisnom Kosovu a za njom ce i Kina jer vode istu politiku i imaju yajednicke interese.

Невски's picture
Невски (није потврђен) 22:02 30.03.2014.

 • +0
Voting is closed.

Брате Русе, ваља владати историјским чињеницама па износити такве трвдње. Знај да није било цара Николаја наши мученици не би доспели до Крфа, а камоли касније пробили Солунски фронт и избили на границе наших етничких простора! Наш, српски, интерес се гогтово увек кроз последња три столећа, налазио у оквиру руског државног интереса, па макар то понекад био и промил. Са западним аждајама то никад није био случај! Зашто Енглези нису бомбардовали пруге за Јасеновац, што их је наша влада у егзилу молила!?!?

zoran's picture
zoran (није потврђен) 06:00 02.06.2014.

 • +0
Voting is closed.

kazite mi, koja grupa ljudi vlada zapadom?
ko kontrolise zapadnu ekonomiju ?

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 14:02 23.09.2017.

 • +0
Voting is closed.

Na drzavnoj televiziji voditeljka anketira gradjane za koju stranu sluzbu bi radili, a to je zakonom kaznjivo !

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 14:06 23.09.2017.

 • +0
Voting is closed.

Haha, meni je smesno kako se ovi Rusi migolje oko Srbije. Nisu ni znali za nas dok im nije zagustilo sa za Zapadom, a sada jao gde su Srbi. Nismo mi veliki ali smo jedini narod na celom Balkanu koji je ikada pruzao i moze da pruza neki otpor za razliku od ruskih miljenika:
1) Bugara
2) Cerniegoraca
3) Hrvata

A dobar je i Konuzin kad krene da sikce "nama nije bitno sta ce biti neka Srbi odluce" a u sebi jede dupe svoje jer su ga sutnuli najpre sa knferencije a zatim iz BG

Додај коментар