У Кремљу отворена изложба „Византијске старине“

ДЕО ДО 25. ЈУНА ИЗЛОЖЕН У ЧУВЕНОЈ ПАЛАТИ ОРУЖЈА,

А ДЕО ЈЕ СТАЛНО У БЛАГОВЕШЧЕНСКОМ И УСПЕНСКОМ ХРАМУ

  • Византијску колекцију Кремља данас упоређују с најбогатијом ризницом древних предмета у ризници св. Марка, где су доспеле царске драгоцености после крсташке пљачке Константинопоља

        У ЧУВЕНОЈ Палати оружја у Кремљу отворена је изложба „Византијске старине“.

       Многи изузетно вредни предмети хришћанства предати су руским владарима после настанка идеје о Москви као о трећем Риму, наследнику Византије. Део предмета настао је касније, али, такође, по византијској традицији. Оно што посетиоци могу да виде је део колекције која се чува у Кремљу.

       Неколико година научници су вршили археолошка истраживања, проучавали фондове и откупљивали древне предмете Византије. За то време, кремаљска колекција значајно се увећала.

       У Палати оружја изложен је само њен мали део. Остатак је изложен у виду сталних експозиција Благовешченског и Успенског сабора. Сада су, по први пут, изложени многи раритети: jеванђеље из XII века - поклон императору. Ту је и кацига из XIV века, дело византијских и грчких мајстора. Могуће је да је носио сам Дмитриј Донски.

       „Све остале кациге сачуване су у полууништеном виду, каже кустос изложбе Ирина Стерлигова, cачувано их је врло мало, овако драгоцена сигурно не постоји. Ова је, без сумње, припадала великом кнезу. То доказују не само вредни украси, већ и иконографија“.

       Предмети из времена Византије настали су пре пада Константинопоља. У Русији их је сада много мање него што је некад било јер је већина била украдена из царске ризнице у Смутно време.

       Икона из тог периода нема ни десет. А тако вредни предмети, као што је пехар из XIII века, права су срећа за археологе. Тај пехар купљен је од приватних лица и пажљиво је атрибуиран.

       „Нама доносе велики број предмета који се сматрају византијским. Међутим, ми се веома опрезно односимо према предметима које откупљујемо за нашу колекцију и узимамо само оне за које смо потпуно сигурни“, наглашава директорка Музеја Московског Кремља Јелена Гагарина.

       Византијску колекцију Кремља данас упоређују с најбогатијом ризницом древних предмета у ризници св. Марка, где су доспеле царске драгоцености после крсташке пљачке Константинопоља.

       Изложба у Кремљу отворена је до 25 јуна.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари