ПУТИН УКРАЈИНЦИМА: Сачувајмо оно што су нам завештали преци и везе грађене вековима

ПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ЧЕСТИТАО ЈАНУКОВИЧУ И НАРОДУ УКРАЈИНЕ 70-ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБАЂАЊА КИЈЕВА

  • Из Кијева стижу сигнали да је Украјина спремна на делимично приступање Царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана

         ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин честитао је свом украјинском колеги Виктору Јануковичу и читавом народу Украјине 70-годишњицу ослобођења Кијева од немачко-фашистичких освајача, позвавши уједно на јачање веза Москве и Кијева.

         „Председник РФ је у поздравном телеграму истакао да су се у бици за украјинску престоницу, која је била једна од одлучујућих у Великом Отаџбинском рату, херојски борили Руси, Украјинци и представници свих република Совјетског Савеза” - каже се у саопштењу Кремља.  

         „Обележавајући овај јубилеј, ми одајемо пошту и признање нашим очевима и дедовима који су уз немерљиве жртве одбранили своју земљу и за нас изборили право на слободан и миран живот. Наш морални дуг је да им одамо почаст и чувамо светло сећање на традиције пријатељства и узајамне солидарности које су нам они завештали и да свим силама јачамо везе које су између Русије и Украјине грађене вековима” - истакао је Путин.

         Председник РФ је истовремено ветеранима Великог Отаџбинског рата који живе у Украјини пожелео добро здравље, срећу, благостање, бодар дух и све најбоље у животу.

         Из Кијева су, иначе, стигле информације да је Украјина спремна на делимично приступање Царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана. Ово је - у кулоарима Међународног економског форума који се одржава у Кијеву - потврдио њен представник у Евроазијској економској комисији Виктор Суслов.

         Он је притом указао: „Саветник председника Русије, господин Сергеј Глазјев, изјавио је да је Русија спремна да размотри предлог Украјине о приступању одређеним споразумима Царинске уније”.

         Открио је да један од првих таквих споразума може да буде Споразум између земаља чланица Царинске уније о превазилажењу техничких препрека са земљама ЗНД које нису чланову Царинске уније.

         „Такав споразум донет је у децембру 2012. године и предвиђа процедуру приступања посебним техничким правилима Царинске уније.

         „Уколико се пођемо у том правцу онда ће испоруке у производним кооперацијама и машиноградњи, као и многа друга тржишта бити очувана” - истакао је Суслов.

         Одговарајући на питање - да ли очекује трговинске санкције Русије према Украјини, Суслов је одговорио: „Очигледно је да су ограничења у трговинским односима неповољна и за саму Русију. Трговина није хуманитарни рад. Губици Русије у случају ограничене трговине са Украјину могу бити значајни, а у неким областима чак и већи него за Украјину”.

         Суслов је за пример навео случај када је руска царина била блокирала увоз производа Луцке фабрике лежаја за руску фабрику КамАЗ и на тај начин зауставила главну производну траку КамАЗ-а.

         „Тада је КамАЗ имао веће губитке од Луцке фабрике.  Трговински ратови су недопустиви. Украјина не разматра узвратне мере. Нико не говори о ограничењима на украјинској страни, а уверен сам да их неће бити ни на руској. Украјина ће извршавати у пуној мери одредбе Споразума о Слободној трговини ЗНД” - истакао је Суслов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари