Путин спреман да прими Обамине „позитивне сигнале”

САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА САД  ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ

ТОМАС ДОНИЛОН У КРЕМЉУ

  • Путинов помоћник за спољну политику Јуриј УШАКОВ: У личној поруци америчког председникка говори се о војно-техничкој сарадњи, дотакнута су питања противракетне одбране и нуклеарног арсенала

        РУСКИ председник Владимир Путин примио је саветника за националну безбедност Беле куће Томаса Донилона који му је предао личну поруку Барака Хусеина Обаме.

       Донилон је стигао у Москву само два дана након што су две земље размениле „стоп-листе“.

       Амерички високи званичник је у Русију допутовао ради преговора са својим колегом, шефом Савета за безбедност Русије Николајем Патрушевом. Путин је свратио да поздрави саговорнике пола сата након почетка сусрета.

       У преговорима су учествовали помоћник председника за међународне послове Јуриј Ушаков, заменик шефа руске  дипломатије Сергеј Рјабков, замениици шефова ФСБ и Спољне обавештајне службе, амбасадор САД у Русији Мајкл Мекфол и заменик америчког државног секретара Роуз Гетемилер.

       У поруци председника Обаме говори се о војно-техничкој сарадњи, дотакнута су питања противракетне одбране и нуклеарног арсенала, саопштио је нешто касније Ушаков

       „Такође постоје делови о трговинско-економској сфери. Порука развија идеју коју је Путин изнео на сусрету са Обамом у Лос Кабосу, кад је истакао да пре свега треба изградити сигурну мрежу која ће нам помагати у тешким моментима, онда када политичка конјунктура буде стварала неке тешкоће“ - додао је Ушаков.

       Претпостављало се да ће у Обамином писму највероватније, бити садржан позив да се не одустане од „ресетовања“ руско-америчких односа.

       Према речима Ушакова, без обзира на што су стране током протеклог викенда размениле „црне спискове“, у разговору председника Русије и Донилона преовладавао је позитиван тон „као и карактер оних сигнала које сада шаље Обамина администрација“.

       „Што се тиче наше стране, председник је истакао да ћемо прихватити позитивне сигнале“ - рекао је Ушаков.

       Према његовим речима, стране су се договориле о сусретима Путина и Обаме на маргинама јунског самита G8 у Северној Ирској и на преговорима двојице лидера на септембарском самиту G20 у Петрограду.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари