ПУТИН: Сноуден може остати у Русији ако прекине све што наноси штету САД

ЊУЈОРК ТАЈМС ОБЈАВИО ДА ЈЕ ОДБЕГЛИ АГЕНТ CIA И NSA

ОД МОСКВЕ ЗАТРАЖИО ПОЛИТИЧКИ АЗИЛ

  • Амерички лист објавио да је заступница Викиликса Саре Харисон Сноуден Сноуденову молбу за добијање уточишта предала конзулском одељењу руског МИП на међународном аеродрому Шереметјево
  • „Уколико Сноуден пожели да остане у Русији, може, али уз један услов: он мора - колико год то чудно звучало из мојих уста - прекинути свако деловање које би било усмерено на то да наноси штету нашим америчким партнерима“ - подвукао је руски лидер који није искључио могућност да су Американци у Вашингтону и Њујорку шпијунирали и руске дипломатске мисије

          УТИЦАЈНИ амерички дневни лист Њујорк Тајмс објавио је да је одбегли агент CIA и NSA Едвард Сноуден затражио политички азил у Русији.

         Према писању овог листа, Сноуден је то учинио преко заступнице Викиликса Саре Харисон. Уз наглашавање да је информација добијена од руског државног органа за имиграцију.

         Харисонова је наводно Сноуденову молбу за добијање уточишта предала конзулском одељењу руског МИП на међународном аеродрому Шереметјево.

         Руска државна агенција РИА Новости објавила је да не располаже никаквом потврдом веродостојности ове информације из Министарства иностраних послова РФ и Националне миграционе службе.

         Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да Едвард Сноуден може остати у Русији ако жели, али под једним условом.

         Путин је прво одбацио гласине да је Сноуден био агент руских специјалних служби, па у наставку подвукао:

         „Русија никада никога никоме није изручивала, нити има намеру. Ни нама нико никада никога није изручио, као што сви добро знају. Ми смо, у најбољем случају, вршили размену сарадника своје спољне обавештајне службе за оне који су на нашој територији били ухапшени и осуђени за шпијунажу“.

         За овим је уследио закључак:

         „Уколико Сноуден пожели да остане у Русији, може, али уз један услов: он мора - колико год то чудно звучало из мојих уста - прекинути свако деловање које би било усмерено на то да наноси штету нашим америчким партнерима“.

         Путин истовремено није искључио вероватност да су америчке специјалне службе у Вашингтону и Њујорку прислушкивале и руске дипломатске мисије, а не само оних земаља на које је указао нови „Сноуденов документ“, који је објавио лондонски Гардијан.

         - Видимо да у ономе што је објављено нема помињања руских званичних представништава. Међутим, не искључујем могућност да су и она била прислушкивана. Доказе у том смислу ми смо и сами имали раније - рекао је руски лидер, иступивши на самиту Форума земаља извозница природног гаса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари