Путин се залаже да рвање остане олимпијски спорт

РАЗГОВАРАО СА РУСКИМ ОСВАЈАЧИМА МЕДАЉА НА УНИВЕРЗИЈАДИ

  • Руску репрезентацију у Казању чиниле 663 спортисте, а била је најуспешнија и остварила је најбољи резултат у целој историји универзијада: 155 златних, 75 сребрних и 62 бронзаних медаља

        РУСКИ председник Владимир Путин састао се са студентима-спортистима своје земље и организаторима XXVII летње Универзијаде.

        „Честитам на убедљивој победи студентске репрезентације Русије на Универзијади у Казању. Ми данас живимо у потпуно другачијим политичким и друштвено-економским условима, али образовање, култура и спорт су веома важни. Радује ме да су на Универзијади у Казању учествовали наши водећи спортисти који се тренутно образују на факултетима у Русији“ - рекао је Путин на састанку са освајачима медаља на Универзијади у Казању.

        Притом је изразио наду да ће Казањ бити полазна тачка за њихова будућа спортска остварења, истакавши да ће многи од њих учествовати на светском првенству у атлетици у Москви 2013. и на летњој Олимпијади у Рио де Жанеиру 2016. године.

        Путин је оценио да Универзијада обухвата све сфере и даје снажан подстрек њиховом развоју, укључујући и међународну сарадњу. “Универзијада се не ограничава на спортску сарадњу. Она је јединствена могућност за вођење међукултурног и међунационалног дијалога и јачање пријатељства омладине из различитих земаља” - изјавио је Путин.

        У току састанака са спортистима, Путин се дотакао и теме очувања рвања као олимпијског спорта. „Надам се да ће рвање остати остати олимпијски спорт. Радићемо на томе - рекао је Путин.  

        Додао је да ће о томе разговарао с представницима МОК. „Многи су склони да задрже рвање на Олимпијади. Ми ћемо наставити да на томе радимо, да убеђујемо оне од којих зависи доношење одлуке да рвање треба да остане у олимпијском програму. Веома се надам да ће тако и бити“ - истакао је Путин.

        Руски лидер је указао да су рвањем некад почињале Олимпијске игре у старог Грчкој. „Тешко ми је да замислим како ће се олимпијаде одржавати без традиционалних, класичних спортова“ - подвукао је руски председник. 

        Састанку је присуствовало више од 200 људи - 152 спортисте, 48 тренера, 12 председника спортских савеза Русије.

        XXVII летња Универзијада у Казању одржана је од 6. до 17. јула и на њој је учествовало 7966 спортиста из 160 земаља, који су се такмичили у 27 спортова и борили за 351 медаље. 

        Руска репрезентација, састављена од 663 спортисте, била је најуспешнија и остварила је најбољи резултат у целој историји универзијада.

        Руски спортисти освојили су 292 медаље, од којих 155 златних, 75 сребрних и 62 бронзаних.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари