Путин са Асадом размотрио припреме за Женеву-2

ДО ТЕЛЕФОНСКОГ РАЗГОВОРА ДОШЛО НА ИНИЦИЈАТИВУ КРЕМЉА

Владимир Путин

  • „Владимир Путин је акцентирао заједнички предузете напоре Русије и њених партнера у припреми међународне конференције „Женева-2“  и дао позитивну оцену спремности Башара Асада да на конференцију пошаље сиријску владину делегацију - саопштено је из Кремља

        РУСКИ председник Владимир Путин - у телефонском разговору до којег је дошло на иницијативу руске стране- размотрио је са Башаром Асадом припреме за међународну конференцију „Женева-2“ и стављање под међународну контролу и уништавање сиријског хемијског оружја.

        „Владимир Путин је акцентирао заједнички предузете напоре Русије и њених партнера у припреми међународне конференције „Женева-2“  и дао позитивну оцену спремности Башара Асада да на конференцију пошаље сиријску владину делегацију. Изражена је нада да ће основне групе опозиционих снага испољити конструктиван приступ и учествовати у раду женевске конференције“ - саопштено је из Кремља.  

        Руски лидер такође је „изразио задовољство успостављањем сарадње сиријских власти и мисије Организације за забрану хемијског наоружања при Уједињеним нацијама на уништењу сиријских залиха хемијског оружја.

        Руски и сиријски предсењдник су велику пажњу  посветили хуманитарној ситуацији у Сирији. Путин је притом изразио забринутост вестима „да екстремисти врше систематски прогон хришћанске и других верских мањина“ - наглашава се у саопштењу Кремља. Уз наглашавање: „Изражена је нада да ће сиријска влада учинити све што је могуће да олакша патње цивилног становништва и да се обнови међуконфесионални мир“.  

        Асад се захвалио руском руководству на помоћи и подршци сиријском народу. Двојица председника су потврдила обострану заинтересованост за даљи развој билатералних односа.

        У Женеви ће се 25. новембра одржати састанак Русија-САД-ОУН у оквиру консултација о могућем организовању међународне конференције о Сирији, рекао је заменик министра иностраних послова РФ Генадиј Галитов који се тренутно налази у посети Паризу.  

        „Циљ састанка је да наставимо разматрање свих аспеката везаних за организацију мировне конференције о Сирији. Припремне консултације водиће се без учешћа представника власти Сирије и опозиције. Представници Русије, САД и УН размотриће могућност да се конференције „Женева-2“ одржи у децембру. Циљ сусрета је да се оцене сви аспекти везани за организацију мировне конференције о Сирији“ - рекао је високи руски дипломата.

        Одмах након разговора са Башаром Асадом, руски председник одржао је консултације са члановима Савета за безбедност Русије.  

        Путин се притом осврнуо на тражење решења за ирански нуклеарни проблеми и на припреме за Женеву-2 и правно регулисање имиграционих процеса, саопштио је прес секретар руског председника Дмитриј Песков.

        „Разматрана су текућа питања међународне политике и ситуација у земљи. Посебан акценат у расправи стављен је на функционисање међународне „шесторке“ за регулисање иранског нуклеарног питања и ситуацију везану за припрему Женеве-2“ - рекао је Песков новинарима.

        Осим тога, саопштио је Песков, расправљало се и о „различитим аспектима регулисања имиграционих процеса“.

        Седници Савета безбедности РФ присуствовали су: премијер Дмитриј Медведев, председници оба дома руског парламента - Валентина Матвијенко и Сергеј Наришкин, шеф администрације председника Рф Сергеј Иванов, секретар Савета безбедности Николај Патрушев, министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев, директор ФСБ Александар Бортњиков, директор СВР Михаил Фрадков, заменик секретара Савета безбедности Рашид Нургалијев и стални члан Савета Борис Гризлов. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари