Путин позвао Жириновског да не наноси штету „фундаменталним интересима“

ЛИДЕР РУСКЕ ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТСКЕ ПАРТИЈЕ

ЗАТРАЖИО КОНТРОЛУ НАТАЛИТЕТА НА СЕВЕРНОМ КАВКАЗУ

Путин са Жириновским у Кремљу

  • Ви имате стабилно бирачко тело… Зато сматрам да није неопходно да се обраћате само једном делу ваших бирача и да позиције међу тим бирачима јачате на штету фундаменталних интереса наше земље“ - рекао је Владимир Путин приликом сусрета са Владимиром Жириновским у Кремљу
  • У кавказкој породици може бити и по 7,10, 15 деце, док у остатку Русије и Европи продица има 1-2 детета. У вези са тим изнео сам своје размишљање - управо размишљање и ништа нисам предложио. Рекао сам да док не буде контроле наталитета, док тамо не буде мање од двоје деце у породици, нећемо моћи да победимо терор - рекао је Жириновски поводом бројних критика на свој рачун

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин јавно је позвао Владимира Жириновског да не наноси штету државним „фундаменталним интересима“. Такође: да не покушава да прошири и консолидује бирачко тело своје Либерално-демократске партије на рачун „темељних вредности“.

        Политичкој интервенцији председника РФ претходиле су изјаве Жириновског  да је у склопу борбе против тероризма потребно контролисати наталитет на Северном Кавказу.  

        „Имам велику молбу за вас. Ви имате стабилно бирачко тело… Зато сматрам да није неопходно да се обраћате само једном делу ваших бирача и да позиције међу тим бирачима јачате на штету фундаменталних интереса наше земље“ - рекао је Путин приликом сусрета са Жириновским у Кремљу.

        Буру у руској јавности изазвале су изјаве Жириновског о Северном Кавказу у емисији „Поединок“ (Двобој) на телевизији „Русија 1“ 24. октобра. Он је тада је предложио да се уведе контрола наталитета у том региону ради успешније борбе против тероризма.

        Након ове његове изјаве, у Државној Думи је иницирано тестирање - да ли речи Жириновског садрже говор мржње.

        Жириновски своју позицију додатно разјаснио овако: „Сви су народи добри, сви људи су добри, али услови живота, идеологија, локални обичаји, неограничени наталитет, вишак становника - све то доводи до тога да део становништва бира криминални пут. Не треба да стварамо такве услове. Рецимо, изградићемо додатне фабрике, даћемо им посао, али ће они поново у породици имати још по 5-10-15 деце. Тада ће сва Русија радити за Кавказ. Значи, све ће тамо ићи, а шта ће од тога имати Руси, да остану голи и боси? Зато, и они на Кавказу треба да имају деце колико се у просеку рађа у породицама по свету  - једно, двоје и готово. За треће - казнити. Ако неће - додатно ограничити. Ако се не повинују - оградити бодљикавом жицом. Ако опет не желе - оградити све што се може и нека их тамо“.

        Суочен са критикама, Жириновски је своје изјаве о Кавказу назвао „личним размишљањима“ и апеловао да се у њима не траже фашистичке примесе.

        „Нису без значаја фактор вишка становништва и веома висок наталитет. У кавказкој породици може бити и по 7,10, 15 деце, док у остатку Русије и Европи продица има 1-2 детета. У вези са тим изнео сам своје размишљање - управо размишљање и ништа нисам предложио. Рекао сам да док не буде контроле наталитета, док тамо не буде мање од двоје деце у породици, нећемо моћи да победимо терор. Због тога је потребна контрола наталитета“. То је цитат онога што сам рекао, то је мој прави текст. И где ту видите фашизам, или прекршај, где је ту говор мржње? То је само предлог, а не законски предлог на разматрање Државној Думи. То није програм ЛДПР, већ један од одговора на питање водитеља емисије током телевизијске дебате“.

        Путин је, иначе, указао је да је потребно да дошљаци поштују закон и традицију места у која долазе, а потребно је искоренити и корупцију у тој сфери.

        „Имигранти треба да поштују наше законе, обичаје, културу у регионима у које долазе. То је велики и сложен задатак“ - рекао је руски председник  Жириновском.

        Лидер ЛДПP је предложио шефу државе да се појача имиграциона политика, тако што ће се већа одговорност дати послодавцима.

        „Можда треба већу одговорност дати послодавцима, да би страну радну снагу користили само у оквиру квота“ - рекао је Жириновски.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари