ПУТИН: Односи Русије и Србије имају стратешки и апсолутно посебaн карактер

ОФИЦИЈЕЛНИ САЈТ ПРЕДСЕДНИКА РФ О ПОЧЕТКУ РАЗГОВОРА У КРЕМЉУ

  • ПРЕДСЕДНИК РФ: Нећу посебно оцењивати наше односе јер они имају не просто пријатељски, већ стратешки и апсолутно посебaн карактер. Такав карактер наших односа формирао се током година и векова захваљујући нашим народима
  • ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: Све се у нашим односима добро развија, мада постоје и одређени проблеми. Ти проблеми су у принципу - на страни Србије. Те проблеме ћемо ми решити. Постоје људи који нису на страни наше добре сарадње са Русијом. Понекад се и чланови Владе не односе према доношењу њених одлука са довољном поузданошћу
  • ПРЕДСЕДНИК РФ: Господине Председниче, ми ништа нећемо драматизовати. Трагаћемо за решењима, онако како се то ради међу пријатељима. Генерално, ми имамо солидан обим инвестиција јер смо уложили у економију Србије милијарду и 200 милиона
  • ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: НИС попуњава десет одсто нашег државног буџета. То запушава уста многим противницима те инвестиције јер се они позивају само на време потписивања споразума (о продаји НИС), а занемарују његове пословне резултате
  • ПРЕДСЕДНИК РФ: Економија Србије ће и од реализације тог пројекта (Јужног тока) добити додатних милијарду и 200 милиона евра
  • ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: Надам се да градњу (Јужног тока) можемо започети до децембра. У сваком случају - у децембру

          ЗВАНИЧНИ сајт председника РФ објавио је ово о почетним минутима разговора у Кремљу.

          Владимир Путин и Председник Србије Томислав Николић размотрили су актуелна питања билатералних односа.

          В. ПУТИН: Уважени господине Председниче, драги пријатељи!

          Дозволите да вас срдачно поздравим у Кремљу.

          Знам да сте практично допутовали у приватну посету, али је она она ипак и радна јер је повезана са одржавањем инвестиционог форума који је организовала Трговинско-индустријска комора Русије.

          Нећу посебно оцењивати наше односе јер они имају не просто пријатељски, већ стратешки и апсолутно посебни карактер.

          Такав карактер наших односа формирао се током година и векова захваљујући нашим народима.

          Русија је један од основних трговинско-економских партнера Србије. Истина, прошле године се наша трговинска размена била нешто смањила, али нам зато динамика из ове године даје основа да верујемо да ће тешкоће бити превладане.

          Зато је Ваш долазак - у оквирима скупа који је организовала Трговинско-индустријска комора - дошао у право време. Пренели су ми да су наши српски пријатељи представили велики број инвестиционих пројеката вредних неколико милијарди долара.

          Т. НИКОЛИЋ (према преводу): Господине Преседниче! Хвала Вам за могућност да се опет сретнемо. Јако сам желео да допутујем на овај инвестициони форум, без обзира на то што долазак на форум није званична посета Русији. Моја је жеља да повежем бизнис-партнере из Србије и Русије.

          Желим да нагласим да смо први пут сада дошли потпуно припремљени: са обимним каталогом пројеката које Србија планира. Такав каталог ми до сада никаада ни на једном форуму нисмо представили.

          Ове године је дошло до интензивирања наше сарадње, елиминисали смо негативни салдо који смо имали из прошле године. Надам се да таквих колебања више неће бити јер за њих не постоје разлози.

          Све се у нашим односима добро развија, мада постоје и одређени проблеми. Ти проблеми су у принципу - на страни Србије. Те проблеме ћемо ми решити.

          Постоје људи који нису на страни наше добре сарадње са Русијом. Понекад се и чланови Владе не односе према доношењу њених одлука са довољном поузданошћу.

          Постоји и проблем наше задужености за испоручени природни гас који у сваком случају мора да буде решен. Иначе, истински се радујем пословном успеху Нафтне индустрије Србије-НИС јер је та компанија у оквирима Балкана већ постала гигант.

          В. ПУТИН: Повећала су се за 37 одсто давања те компаније за државни буџет. НИС ће буџету Србије за период јануар-септембар уплатити 690 милиона евра.

          Т. НИКОЛИЋ: Мислим да НИС попуњава десет одсто нашег државног буџета. То запушава уста многим противницима те инвестиције јер се они позивају само на време потписивања споразума (о продаји НИС), а занемарују његове пословне резултате.

          Влада је донела једну одлуку које мора да буде измењена зато што је у супротности са договорима које смо достигли, а практично - и са нашим односима.

          В. ПУТИН: Господине Председниче, ми ништа нећемо драматизовати. Трагаћемо за решењима, онако како се то ради међу пријатељима. Генерално, ми имамо солидан обим инвестиција јер смо више од милијарду долара уложили у економију Србије, заправо - милијарду и 200 милиона. Као и сваки други инвеститор у свету, надамо се да ће за наше инвестиције постојати повољни услови. Али, без обзира на наше посебне односе, ми не претендујемо ни на какве посебне услове у сфери економије.

          Т. НИКОЛИЋ: Господине Председниче, надам се скорим инвестицијама и у Јужни ток.

          В. ПУТИН: Економија Србије ће од реализације тог пројекта добити додатних милијарду и 200 милиона евра.

          Т. НИКОЛИЋ: Обавезан сам да кажем да су услови који су предложени Србији више него коректни. И, ми ћемо испунити све своје обавезе. Још постоје неки проблеми који се тичу просторног плана на територији покрајине Војводине. Ради се о одређеним дозволама на територију, али ћемо их брзо обезбедити.

          В. ПУТИН: То је бирократија, имамо је и ми.

          Т. НИКОЛИЋ: Надам се да градњу (Јужног тока) можемо започети до децембра. У сваком случају - у децембру.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари