ПУТИН: Интервентне мере против међунационалних сукоба нису ефикасне

УПОЗОРИО СВЕ НИВОЕ ВЛАСТИ ДА НА ЈАЧАЊУ МЕЂУНАЦИОНАЛНОГ КОНЗЕНСУСА ТРЕБА РАДИТИ СИСТЕМАТСКИ И СТРПЉИВО

  • Руски лидер затражио да у свим регионима земље буду створени системи за праћење међунационалних односа, процену ризика, мера превенције могућих конфликата

         РУСКИ лидер Владимир Путин апеловао је да се сукоби на међунационалној основи блокирају у почетној фази.

         „Треба схватити да сукоби на међунационалној основи настају управо на терену, и ту их треба правовремено блокирати” – изјавио је руски председник у Уфи на седници Савета за међунационалне односе при председнику Русије и додао да „таквих случајева, нажалост, у последње време није мало”.

         „Руководиоци, нажалост, преферирају кабинетски посао од кога је корист мала или никаква, нарочито ако се не може доћи до њих” – додао је он. Путин је истакао да се у Бирјуљеву, где су овог месеца букнули нереди на међунационалној основи, незадовољство акумулирало годинама. „Било је обраћања, и полицији, и локалној управи, и руководству округа” – рекао је он.

         Руски председник је поставио питање: „Зашто је потребна власт, ако не жели да познаје ситуацију каква јесте на терену, не доноси никакве мере и не чује људе?”.

         Путин је нагласио да такви конфликти често настају у обичном животу. „Те конфликте, уколико су њихови учесници људи различитих националности, истог тренутка користе екстремисти, радикалне групе и конкретни људи за подизање међуетничких тензија и, наравно, за постиање својих политичких циљева” – истакао је он.

         На јачању међунационалног консензуса треба радити системски и стрпљиво, изјавио је Путин.

         „Једнократне, интервентне мере за спречавање међунационалних сукоба нису ефикасне” – рекао је руски председник.

         Према Путиновим речима, потребне су савремене системске методе садржане у новој Стратегији државне националне политике.

         „Она ће потпуно заживети тек кад буде заиста потребна у регионима. Постаће реално упутство за рад, за стрпљив, системски рад на јачању међунационалног консензуса” – рекао је Путин. Он је нагласио да регионални планови за реализацију Стратегије националне политике „треба да буду садржајни, да одржавају потребе, да одржавају специфичности сваке конкретне територије”. „Просто прављење докумената никада није потребно, а у конкретном случају је чак штетно” – сматра руски председник.

         Он се дотакао и извештавања медија о тим конфликтима. „Штампа и интернет медији често преузимају „националну” верзију или помажу онима који желе да се чује та „национална” верзија или тумачење конфликта” – сматра руски председник.

         Он је додао да новинари на тај начин „свесно или из глупости, због недовољне стручности, још више погоршавају ситуацију”. „Уверен сам да би се већина тих конфликата могла избећи кад би власт на терену слушала захтеве и мишљења људи, кад би праведно и оперативно решавала постојеће проблеме” – истакао је Путин.

         Он није искључио увођење „радних карти” у регионима, помоћу којих би се одређивале потребе за радном снагом са стране. Руски лидер је истакао да тренутно проблеме прилагођавања и интеграције имиграната решава Федерална миграциона служба и Министарство за регионални развој. „Међутим, треба признати да још увек нема много позитивних промена” – казао је он. „Сматрам да треба активније радити на терену” – рекао је руски председник. Што се тиче друштвене адаптације имиграната, за то је, по Путиновом мишљењу, потребно створити неопходне услове.

         „Центри за социјално прилагођавање постоје у Тамбову и Оренбургу. Према процени стручњака, они би могли дати добре резултате” – рекао је председник РФ.

         „У регионима треба створити систем за праћење међунационалних односа, процену ризика, мера превенције могућих конфликата”, рекао је он и додао да је у том делу важна и улога стручне јавности. Руководилац Федералне миграционе службе РФ Константин Ромодановски предложио је да се ограничи период боравка грађана чланица ЗНД у Русији на 90 дана током шест месеци. Међу последњим предлозима је и отварање call-центара за дојаву о међуетничким конфликтима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари