ПУТИН: Држава ће и даље помагати култури колико може

ИСТОВРЕМЕНО УПОЗОРИО ДА ЈЕ НЕМОГУЋЕ ПОВЕЋАВАТИ ПЛАТЕ САМО У КУЛТУРИ

        ДРЖАВА ће и у будућности, колико може, помагати у области културе - изјавио Владимир Путин, сумирајући резултате седнице председничког Савета за културу и уметност.

        Реагујући на наступ чланова Савета, од којих су многи предложили да се повећа финансирање у области културе, Путин је упоредио тај, како га је назвао, патернализам с обичном породицом.

        „Кад деца у продавници моле родитеље да им се купи ово или оно, родитељи кажу: ово може, а оно не можемо себи да приуштимо“ - рекао је руски председник. „Ми, наравно, можемо да узмемо позајмицу, заложимо стан и да, као резултат, срушимо темеље породице“ - наставио је Владимир Путин с аналогијама.

        Путин се сложио са тврдњама да се култура недовољно финансира. „Новца је увек мало“ - рекао је он.

        Руски председник је објаснио да је немогуће повећати плате само у култури, а да се истовремено не повећају и другим областима.

        „Повећање води општем расту цене рада у земљи“ - рекао је он.

        „Међутим, то не значи да ми нећемо ништа да радимо, већ само покушавам да вам објасним да је то питање деликатно, компликовано“ - каже руски председник.

        Путин је рекао да важну улогу у томе има и подела овлашћења.

        „Неке ствари треба решавати на нивоу региона, а ми треба да их подстичемо и да стварамо услове“ - тврди Путин. Он је поменуо питање субвенција. „Ми не можемо с федералног нивоа субвенцијама да помажемо културним установама у регионима, тако нећемо имати довољно пара низашта“ - истакао је Путин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари