Путин ће на посао стизати и хеликоптером

ХЕЛИОДРОМ У КРЕМЉУ - СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ

ДА НЕМА ОПАСНОСТИ ЗА ИСТОРИЈСКА ЗДАЊА

  • Проверени су сви могући утицаји на архитектуру и утврђено је да јој никакву штету неће наносити чак ни тешка техника као што је Ми-8 - изјавио је Путинов прес-секретар Дмитриј Песков, објаснивши да је на околне зграде био постављен велики број сензора и да су сва тестирања обављали проверени стручњаци

          У КРЕМЉУ је завршена изградња хелиодрома на који ће слетати хеликоптер Владимира Путина. Хелиодром је потребан јер председник има намеру да користи ваздушни превоз при одласку на посао и доласку са посла - да се више не би затварале улице Москве при проласку његовог ескорта.  

         Прес секретар шефа руске државе Дмитриј Песков изјавио је да су стручњаци - пре него што се реши питање прелета - детаљно проверили да ли ће вибрације хеликоптера оштетити здања Кремља. И: закључили да летови Путиновог председничког хеликоптера - уколико не буду чести - неће нанети штету историјским здањима Кремља.

         Подсетимо да је Борис Јељцин је често у Кремљ долазио хеликоптером, иако је морао да пређе на аутомобил након критике организација за заштиту споменика архитектуре да хеликоптери негативно утичу на стање зграда, а посебно на звоник Храма Василија Блаженог.  

         „Проверени су сви могући утицаји на архитектуру и утврђено је да јој никакву штету неће наносити чак ни тешка техника као што је Ми-8“ - изјавио је Песков, објаснивши да је на околне зграде постављен велики број сензора и да су сва тестирања обављали проверени стручњаци.

         Песков је прецизирао да Путин воли да лети руском авио техником и то баш хеликоптером Ми-8.

         Неки експерти су протестовали што председник владе Медведев лети италијанским хеликоптером Augusta и француским Falconом, а стално изјављује да је неопходно подржати домаћу ваздухопловну индустрију.

         Путин ипак неће стално користити хеликоптер јер је хелиодром направљен на Ивановском тргу који посећују туристи.

         „Затварање улица због проласка два ескорта (или три-четири, кад у Москву дођу високи страни гости) не ствара гужве на улицама. То је изазвало само привремене тешкоће. Ротација и специјалних сигнала сада је мање, јер су Путин и Медведев смањили кретање по Москви, а гужви је све више“ - оценио је прес-секретар руског председника.

         За разлику од председника и премијера, остали руски званичници са правом на пратњу и приоритет на путевима немају намеру да пређу на хеликоптере.

         „Због нас уопште не затварају улице. Зато нам хеликоптери нису потребни“ - објаснио је председник Думе Сергеј Наришкин.

         Иначе, руски премијер Дмитриј Медведев повремено већ користи хелиодром поред зграде владе (Белог дома).

         „Највероватније ће људи Путиново окретање хеликоптеру позитивно примити“ - процењује московски политиколог Павел Свјатенков.

         „За политичара је најефикаснији начин да говори својим поступцима и да поступак има симболични значај“ - уверен је и његов колега Михаил Ремизов.

         Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари