ПУТИН: Акцизе на дуван и алкохол су „деликатна сфера“

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ПРОТИВ НАГЛОГ ПОВЕЋАЊА ДРЖАВНИХ НАМЕТА НА ДУВАН И АЛКОХОЛ

  •  Знамо шта је било у ранијим временима и до чега је довела борба против алкохола јер су људи једноставно почињали сами да праве шпиритус и да га пију“. Зато су потребне не толико мере забране, колико просвећивање, спорт, здрав начин живота – упозорио је Владимир Путин владу РФ

         ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изјаснио се против наглог повећања акциза на дуван и алкохол, преноси руска информативна агенција ИТАР-ТАСС.

         „С акцизама се мора радити пажљиво. Упознат сам с плановима владе за постепено повећање акциза, али то мора бити управо постепено повећање, а не нагло – нису потребни нагли потези у том правцу“ – изјавио је шеф руске државе на председништву Државног савета.

         Према Путиновој процени, акцизе на дуван и алкохол су „деликатна сфера“.

         „Знамо шта је било у ранијим временима и до чега је довела борба против алкохола  - људи су једноставно почели сами да праве шпиритус и да га пију“ – напоменуо је руски председник.

         Он сматра да су „потребне не толико мере забране, укључујући економске, колико просвећивање, спорт, здрав начин живота“. „То је тежак задатак, он изискује велике напоре, финансирање, време, домишљатост, али само он може дати позитиван и дугорочан ефекат“ –истакао је шеф руске државе.

         У Русији је 2013. године забележен највећи раст акциза на алкохол у историји примене те мере. Порески законик предвиђа повећање акцизе по литру алкохола у 2013. за 33% (са 300 рубаља у 2012. на 400 рубаља), 2014. за 25% (на 500 рубаља), а 2015. за нових 20% на 600 рубаља.

         Према подацима руске Федералне службе за државну статистику, производња легалне вотке у првом полугодишту 2013. смањена је на 30,3 милиона декалитара, што је мање у односу на прво полугодиште 2012.  за 28,3%.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари