КРЕМЉ: Руске владине везе су заштићене од прислушкивања

ПУТИНОВ ПРЕС-СЕКРЕТАР ДМИТРИЈ ПЕСКОВ: „СТАЛНО СЕ ДОНОСЕ МЕРЕ КОЈИМА СЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ПОТРЕБАН НИВО ЗАШТИТЕ“

Дмитриј Песков

        ПОРТПАРОЛ Председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је да је систем владиних веза - који обезбеђујле и међусобно комуницирање првих личности у држави - заштићен од прислушкивања, објавила је агенција РИА Новости.

        „Наша владина веза има потребан ниво поверљивости и безбедности приликом разговора. Стално се доносе мере којима се обезбеђује потребан ниво заштите, без обзира на скандале и друге ситуације“ - саопштио је портпарол руског председника.

        Претходно је Песков демантовао да је постојало прислушкивање чланица самита G20 у Санкт Петербургу. „Не знамо о којим изворима информација би могла да буде реч, али, без сумње, то није ништа друго до покушај пребацивања пажње с реалних проблема, који су на дневном реду између европских престоница и Вашингтона, на ефемерне, непостојеће проблеме“ - истакао је он.

        Према подацима немачке обавештајне службе, председник Европског савета, плашећи се прислушкивања, замолио је службу безбедности да провери руске поклоне, међу којима су били флеш меморије и пуњачи. Резултати су, наводно, били позитивни.

        Шпијунски скандал у Европи поново се распламсао након што су објављени подаци које је доставио бивши сарадник CIA и NSA Едвард Сноуден да су америчке тајне службе масовно прикупљале метаподатке о позивима, не само обичних људи, већ и шефова најмање 35 држава, укључујући европске.

        Више европских држава већ је затражило објашњење о томе од САД. Очекује се да ће у најскорије време бити спроведене унутрашње контроле у свим службама безбедности Европске уније.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари