Јужна Кореја заинтересована за Транссибирску железницу, Кина – и за тешке хеликоптере

РУСКИ ЛИДЕР СУМИРАО РЕЗУЛТАТЕ САМИТА АЗИЈСКО-ПАЦИФИЧКЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ

         ПРЕДСЕДНИК РФ Владимир Путин - сумирајући резултате самита Азијско-пацифичке економске сарадње – саопштио је да је Јужна Кореја заинтересована за улагања у Транссибирску железницу, а да су многе земље показале интересовање за Северни морски пут и друге руске инфраструктурне пројекте.

         Руски лидер је рекао да су несугласице између Москве и Вашингтона поводом Сирије тактичке природе и да нико - ни у Москви ни у Вашингтону – не жели да на власт у тој земљи дође Ал Каида.

         Затварајући тему о Сирији, руски председник је нагласио: о судбини Асада треба да одлучи сиријски народ.

         Говорећи о „другим контакатима“ између Русије и САД, Путин је нагласио да је ситуација „сасвим задовољавајућа“, али да постоји још много тога што треба да се уради.

         За пример је навео да се већ другу годину заредом смањује трговинска размена између РФ и САД. Јер, раније је износила 31 милијарду долара, а сад само 28. С друге стране, истакао је Путин, раст трговине с Кином ове године износи 57,5 милијарди долара.

         Поред раста међусобне трговине, постоји и руско-кинеска кооперација области производње авиона. А Кина показује интересовање и за тешке хеликоптере. Русија је спремна – истакао је Путин - да модернизује или производи нове летелице те класе.

         Постоји и кинеско интересовање за металуршке и саобраћајне пројекте и развој инфраструктуре.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари