ИВАНОВ: САД су у стању да бомбардују Сирију и кад уништи сво хемијско оружје

МОСКВА УПОЗОРИЛА АСАДА ДА ЋЕ ПРЕМА ЊЕМУ ПРОМЕНИТИ СТАВ

АКО СЕ НЕ БУДЕ ДРЖАО ПРЕУЗЕТИХ ОБАВЕЗА

Сергеј Иванов

  • Шеф администрације председника Руске Федерације упозорио да је борбено најспособнија снага опозиције формација Џабха ан Нусра која је део Ал Каиде
  • У њој су исламисти из целог света. То су људи који су ратовали против Американаца и НАТО у Ираку и Авганистану, против нас у Чеченији, против Француза на Малију. Како је могуће борити се против екстремиста на једној страни и наоружавати их на другој страни?“ - поставио је питање Сергеј Иванов

         РУСИЈА може да промени свој став према сиријском проблему уколико схвати да се Башар Асад не држи обећања и преузетих обавеза - изјавио је шеф администрације председника РФ Сергеј Иванов, одговарајући на питања у оквиру пленарног заседања 10. конференције Лондонског међународног института за стратешка истраживања „Глобални стратешки преглед“ у Стокхолму.

         „Сада говорим хипотетички, али ако се уверимо да Асад подваљује - ми можемо променити став“ - истакао је Иванов.

         Истовремено он је предложио да се размисли о још једном хипотетичком сценарију - шта уколико се испостави да је хемијско оружје користио и званични Дамаск и опозиција.

         „Могу да замислим шта ће тада да ради међународна заједница“ - додао је Иванов.

         Говорећи како ће Русија деловати у насталој ситуацији, шеф председничке администрације је истакао: „Само дипломатски! Шта ми још можемо да учинимо?“

         Иванов је упозорио да ће опозиција изгубити сваки интерес за даље преговоре са Дамаском у случају да дође до напада на Сирију споља.

         Он је напоменуо да је, у оквиру реализације руско-америчке иницијативе од 7. маја 2013. године, Русија већ прешла свој део пута и добила је сагласност Дамаска да упути своју владину делегацију на Женевску конференцију.

         „Амерички партнери за то време нису успели да остваре резултат са опозицијом. А тврдње да ће мировни процес подстаћи удари „крстарећих ракета“ не само да су неозбиљне, већ су неодговорне“ - истиче Иванов.

         Он је позвао на пажљиву и објективну истрагу свих случајева употребе хемијског оружја у Сирији.

         „Што се тиче утврђивања стране која је крива за коришћење оружја за масовно уништење, то је надлежност Савета безбедности УН. Да би се решио тај проблем - предстоји велики и педантни посао. Обзиром да претпостављамо да се ради о крупној провокацији, биће, недвосмислено веома тешко аргументовано доказати истину. А експерти УН треба да се што пре врате у Сирију и наставе рад на истрази других случајева коришћења хемијског оружја укључујући и онај од 19. марта у малом месту Хан ал-Асал“ - каже Сергеј Иванов.

         Високи представник Кремља је изнео забринутост у вези концентрисања опозиционих трупа око Дамаска.

         „Вероватно не треба објашњавати до каквих жртава ће то довести, пре свега међу цивилима. На пример, ти бојовници су већ нападали насеље Маалулу у којем се налази један од најдревнијих хришћанских манастира. Тамо и дан данас говоре језиком којим је проповедао Исус - арамејским. Раније су се наоружани опозиционари уздржавали од тога“ - констатовао је Иванов.

         Иванов је упозорио да је борбено најспособнија снага опозиције формација Џабха ан Нусра која је део Ал Каиде. Она је попуњена радикалним исламистима који су дошли са свих страна света.

         „У суштини, то су људи који су ратовали против Американаца и НАТО у Ираку и Авганистану, против нас у Чеченији, против Француза на Малију. Како је могуће борити се против екстремиста на једној страни и наоружавати их на другој страни?“ - поставио је питање шеф Путинове администрације.

         Иванов је у изјави телевизији Русија 1 ракао да не гарантује да ће Сирија избећи бомбардовање уколико ликвидира хемијско оружје.

         „Експерти су ме питали (експерти клуба “Валдај”): ако хемијско оружје у Сирији буде уништено и сви буду сигурни да није остало ни грам сарина и осталих хемијских материја - значи ли то да Сирија неће бити бомбардована? Поштено сам одговорио да не значи. Нисам сигуран да неће. Наћи ће неки други повод. То не могу да искључим“ - рекао је Иванов.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари