СОФИЈА: Ни Јужни ток ни земље ЕУ не треба да буду таоци украјинске кризе

БУГАРСКА ПОРУЧИЛА БРИСЕЛУ: ДА СВЕ ПОВОДОМ ГАСОВОДА РАДИ

ПО НАЦИОНАЛНИМ И ЕВРОПСКИМ ЗАКОНИМА

Драгомир Стојнев

  • Бугарски министар економије и енергетике Драгомир СТОЈНЕВ: Нема разлога за хистерију. Ништа страшно се није догодило. Решење свих питања је - ствар времена и дијалога са ЕК. Код нас недоумице изазивају једино изјаве да гасовод Јужни ток може бити проблем у преговорима Русије и Украјине јер ми сматрамо да земље ЕУ  не смеју бити таоци тог конфликта

         ЈУЖНИ ток и земље Европске уније не треба да буду таоци конфликта између Русије и Украјине - изјавио је бугарски министар економије и енергетике Драгомир Стојнев.

         При том је, реагујући на упозорење које је Софији стигло из Европске комисије, нагласио:

         „Ми морамо имати гарантовано снабдевање природним гасом. Јужни ток није бугарски већ европски пројекат. Ми смо у сталном дијалогу са Европском комисијом чији ће представници 13. јуна допутовати у Бугарску да бисмо размортили противречја која постоје поводом подморског дела гасовода. Рачунам да ћемо у том разговору доћи до правих одлука. Бугарска има право на одговор на сва постављена питања и она ће то и учинити“.

         Стојнев је својој позицији још додао: „Нема разлога за хистерију. Ништа страшно се није догодило. Решење свих питања је - ствар времена и дијалога са ЕК. Код нас недоумие изазивају једино изјаве да гасовод Јужни ток може бити проблем у преговорима Русије и Украјине јер ми, понављам, сматрамо да земље ЕУ не смеју бити таоци тог конфликта“.

         Министарство економије и енергетике Бугарске претходно је бојавило да је све што је Софија досад урадила поводом Јужног тока, укључујући и тендер на којем је изабран извођач радова на територији Бугарске, било у складу са националним и европским законодавством.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари