ПОПОВИЋ: Са помирењем Русије и Турске креће Јужни ток-2

СНП: ТО ЈЕ ВРХ ПРИОРИТЕТА НАШЕ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТЕ ДРЖАВНИХ ИНТЕРЕСА​

Владимир Путина и Реџеп Ердогана

  • Природно је што су очекивања Србије и земаља централне Европе усмерена на обнављање Јужног тока-2, јер само у оквиру тог гасовода Србија и земље централне Европе могу да обезбеде сигурно снабдевање гасом и неопходну енергетску безбедност за своје грађане и привреду

        ВИДЉИВ напредак у нормализацији односа између Русије и Турске отвара простор да поново буде активиран план о изградњи гасовода „Јужни ток 2”, који би, преко територије Турске, допремао гас из Русије у Европу.

        Србија треба снажно и активно да подржи обнову пројекта гасовода Јужни ток-2 и да са своје стране, и на унутрашњем и на међународном плану, учини све да он буде реализован. То је заједнички интерес Србије и читаве Европе, истакао је Ненад Поповић, председник Српске народне партије (СНП).

        Он је додао да најављени састанак руског председника Владимира Путина и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана представља „важан корак у правцу пуне нормализације односа између Русије и Турске“.

        „След драматичних догађаја у Турској показује како појединим центрима моћи у свету не одговарају блиски односи Москве и Анкаре, уз стратешко партнерство које подразумева и обнову изградње гасовода Јужни ток-2“, објаснио је Поповић.

        Председник СНП је нагласио да ни Турска ни Србија, као ни земље ЕУ „не желе да се одрекну стратешког гасног партнерства са Русијом из простог разлога, јер је Русија једини реалан и сигуран извор гаса за потрошаче у Европи“.

        „Грађани Турске, Србије и ЕУ су се у протеклом периоду наслушали разних нереалних обећања о Набуку, Јужном коридору и другим гасним пројектима иза којих су стајале поједине западне земље, али се показало да је најава изградње тих гасовода служила само да би се спречила стратешка енергетска сарадња са Русијом“, рекао је Поповић.

        Он је објаснио да су очекивања Србије и земаља централне Европе усмерена на обнављање Јужног тока-2, „јер само у оквиру тог гасовода Србија и земље централне Европе могу да обезбеде сигурно снабдевање гасом и неопходну енергетску безбедност за своје грађане и привреду“.

        „А енергетска безбедност наше земље спада у сам врх приоритета националне безбедности и заштите државних интереса“, закључио је Поповић.

         (изјава Ненада Поповића, председника Српске народне партије)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари