Новак: Изградићемо Јужни ток ако Бугарска и Европска комисија дају потребне гаранције

БОРИСОВ: НЕКА СЕ БРИСЕЛ ИЗЈАСНИ ПОВОДОМ ЈУЖНОГ ТОКА,

ГАСНОГ ЧВОРИШТА И ЦЕНТРАЛЕ „БЕЛЕНЕ“

Александар Новак

  • Председник Европског савета Доналд Туск бугарском премијеру обећао „максимално могући брзи одговор“
  • Други човек грчке дипломатије Никос Ксидакис изјавио да Јужни ток није „заувек умро“ и да је његово оживљавање могуће упркос томе што се не налази на дневном реду Европске комисије

        РУСИЈА је спремна да гради гасовод Јужни ток ако се Европска унија изјасни да јој је тај пројекат потребан и понуди одговарајуће гаранције - изјавио је руски министар енергетике Александар Новак.

        Притом је нагласио: „Наша позиција је проста и зна се одраније. Ако Бугарска и Европска комисија званично потврде да су заинтересоване за тај гасовод и дају гаранције су им гасовод и остала скупа инфраструктура потребни - ми ћемо обезбедити и изградњу и потребне количине гаса“.

        Вероватно нимало случајно, бугарски премијер, Бојко Борисов, управо је данас затражио од Европске комисије „јасну и категоричну позицију поводом крупних енергетских пројеката који ће се реализовати на нашој (бугарској) територији“.

        Борисов је ово рекао после сусрета са председником Европског савета Доналдом Туском. Још је додао:

        „Наша концепција подразумева гадњу гасног чворишта. Уверени смо да је та идеја веома добра и да би донела корист свим земљама региона. Од Европске комисије очекујемо уверавање да је тај пројекат у потпуности у складу са законодавством ЕУ“.

        Борисов је истовремено указао Туску на „нејасну ситуацију са пројектом гасовода Јужни ток“.

        Показао је и да жели „позицију Брисела“ поводом градње атомске централе „Белене“.

        Додао је да ни један од ова три пројекта „није чисто бугарски и само бугарски“.

        Туск је обећао Борисову да ће Софија на сва питања која је поставио добити „максимално могући брзи одговор“.

        Арбитражни суд у Женеви недавно је обавезао Бугарску да руској компанији „Атомстројекспорт“ исплати 620 милиона евра одштете због одустајања од пројекта „Белене“.

        Руски лидер Владимир Путин је 7. јуна ставио до знања да Русија није одустала ни од Јужног тока ни од Турског тока, али да је за те пројекте неопходна „јасна позиција Европске уније“.

        Шест дана раније је други човек грчке дипломатије Никос Ксидакис изјавио да Јужни ток није „заувек умро“ и да је његово оживљавање могуће упркос томе што се не налази на дневном реду Европске комисије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари