Европска комисија тражи привремену суспензију градње Јужног тока на територији ЕУ

БУГАРСКОЈ ЗАПРЕЋЕНО ЕВРОПСКИМ СУДОМ И ТЕШКИМ ФИНАНСИЈСКИМ КАЗНАМА - АКО НЕ ОБУСТАВИ РАДОВЕ НА ГАСОВОДУ

         ЕВРОПСКА комисија одлучила је да радове на изградњи Јужног тока на територији ЕУ треба суспендовати док се не ревидирају билатерални уговори које је Русија склопила са земљама чланицама, а Бугарска ризикује тужбу ако се томе не повинује, изјавила је данас Сабине Бергер, портпаролка комесара за енергетику Гинтера Етингера.

         „Наш став је јасан: Јужни ток није у складу са Трећим енергетским пакетом и са европским правилима о конкуренцији, унутрашњем тржишту и јавним набавкама”, рекла је Бергер новинарима у Бриселу.

         Из Комисије је најављено да је од Бугарске формално затражена информација о почетку радова на изградњи гасовода у Црном мору, што је први корак ка подношењу пријаве Европском суду у Стразбуру.

         Бугарска тврди да тиме не нарушава правила ЕУ, јер се радови изводе у међународним водама, али Комисија је заузела супротан став.

         „Сви инфраструктурни пројекти и инвестиције морају да буду у складу са законима”, подвукла је Бергер.

         Уколико Европски суд добије тужбу и пресуди у прилог Комисији, Бугарска ће морати да обустави радове на изградњи Јужног тока или да се суочи са тешким финансијским казнама.

         Бергер је подсетила да је ЕК преузела на себе преговоре са Русијом о овом проблему и да су почетком ове године одржане две рунде разговора са Москвом на нивоу радних група, али да су они засад замрзнути.

         „Инсистирање Русије да се на Јужни ток не примењује Трећи енергетски пакет доводи у питање наставак разговора”, поручила је Бергер.

         Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари