ЕТИНГЕР: Градња Јужног тока зависиће и од односа Русије према Украјини

ЕУ-КОМЕСАР ТВРДИ ДА ЋЕ РАЗГОВОРИ БИТИ НАСТАВЉЕНИ УКОЛИКО СЕ МОСКВА БУДЕ ПОНОВО ПРИДРЖАВАЛА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

Гинтер Етингер

 

         РАЗГОВОРИ између Гаспрома и Европске уније о изградњи гасовода Јужи ток зависиће од односа Русије према Украјини, изјавио је данас европски комесар за енергију Гинтер Етингер.

         Етингер је рекао да напредак у разговорима није остварен због тога што Русија није прихватила законе о енергетици Европске уније као и због кризе у Урајини.

         Разговори ће бити настављени уколико се Русија буде поново придржавала међународног права и буде спремна на конструктивну сарадњу на бази нашег енергетског права, изјавио је европски комесар за енергетику.

         Етингер је за немачки недељник „Франкфуртер алгемајне Зеитунг“, међутим, оценио да преговори не би сада уродили плодом због ситуације на истоку Украјине и руског непризнавања власти у Кијеву.

         Европска комисија је прошле године започела антимонополску истрагу поводом Јужног тока зато што „противречи нормама трећег енергетског пакета”.

         Москва и више земаљаа ЕУ указују дас у уговори Газпрома са земљама чланицама ЕУ били закључени пре ступања на снагу „трећег пакета”.

         Гасовод Јужни ток требало би да повезује Русију и западну Европу кроз Бугарску, Србију, Мађарску и Словенију.

         Брисел, иза чијих леђа је Вашингтон, кочи Јужни ток јер се прибојава да ће тај гасовод знатно проширити утицај Русије у европи и обесмислити „јужни гасни коридор” којим ЕУ и САД планирају да повежу југ Европе са Централном Азијом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари