ЧИЖОВ: Европска комисија нема овлашћења да блокира градњу Јужног тока

АМБАСАДОР РУСИЈЕ ПРИ ЕУ ТВРДИ И ДА БРИСЕЛ НЕМА НИКАКАВ ОСНОВ

И РАЗЛОГ ДА ТО ПОКУША

Владимир Чижов

         СТАЛНИ представник Русије при ЕУ Владимир Чижов изјавио је да Европска комисија нема овлашћења да блокира градњу Јужног тока.

         „Европска комисија за тако нешто нема довољно овлашћења. Али, чак и није ствар у томе. Она за то - нагласио је Чижов - нема никакав основ и разлог. Да би постојао разлог - треба доказати да у градњи тог гасовода постоје неки прекршаји. Претпоставку невиности у случају учесника тендера у Бугарској нико није укинуо. Не знам све детаље тог тендера, нити са каквим предлозима је наступио руско-бугарски конзорцијум, али сам уверен да је са правне стране са тим тендером све било у реду. Пројекат је сувише озбиљан да не би било тако“.

         Европска унија је 3. јуна - да подсетимо - упутила Бугарској званични захтев да заустави реализацију пројекта Јужни ток.

         Портпарол ЕК, Антоан Коломбани, саопштио је, поред осталог, да је Бугарска дала „одређене привилегије руским учесницима тендера“.

         Бугарска је 27. маја објавила да је посао градње Јужног тока на њеној територији добио конзорцијум „Стројтрансгаз“ у чијем саставу је и компанија руског бизнисмена Генадија Тимченка која се - због блискости свог власника Владимиру Путину - нашла на удару западних санкција.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари