Амерички сенатори у Софији: Бугарска обуставила градњу Јужног тока

МИНИСТАРСТВО ЕНЕРГЕТИКЕ РУСИЈЕ САОПШТИЛО ДА ЈОШ НИЈЕ ДОБИЛО НИКАКВО ЗВАНИЧНО ОБАВЕШТЕЊЕ

  • Бугарски премијер Пламен ОРЕШАРСКИ: „Добили смо захтев од Европске комисије. Зато обустављамо даље радове на пројекту управо у вези са тим захтевом. Даље одлуке ћемо доносити у зависности од исхода консултација са Бриселом”

          ПРИТИСНУТ из Брисела, а вероватно и из Вашингтона, бугарски премијер Пламен Орешарски наредио је да се зауставе радови на гасоводу Јужни ток на територији његове земље.

          Како је објављено у Софији: „Ради консулатација са Европском комисијом”.

          „Добили смо захтев од Европске комисије. Зато обустављамо даље радове на пројекту управо у вези са тим захтевом. Даље одлуке ћемо доносити у зависности од исхода консултација са Бриселом” – рекао је Орешарски после сусрета са делегацијом америчких сенатора међу којима је био и републиканац Џон Мекејн.

          Американци су посетили Софију – како је званично саопштено – „у оквиру европске турнеје”. Међутим, лако је замислити да је управо  Јужни ток био кључни разлог доласка у Богарску.

Пламент Орешарски

          Европска комисија је претходних дана званично опоменула Бугарску да приликом расписивања тендера за градњу Јужног тока није поштовала „норме ЕУ”. Истовремено је затражила да бугарска суспендује градњу све док пројекат тог магистралног гасовода њеним не буде у складу са „трећим енергетским пакетом”.

          Министарство енергетике Русије саопштило је да од Бугарске није добило никакво званично обавештење о обустављању градње.

          Представник тог министарства нагласио је да о Јужном току може бити речи 9. јуна у Бриселу – за време преговора у троуглу Москва-Брисел-Кијев о украјинским дуговима за руски гас и о цени „плавог горива” за ту земљу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари