Герасимов: Исламска држава побеђена у Сирији, САД томе нису дале значајнији допринос

ОПТУЖИО ПЕНТАГОН ДА СМЕТА СИРИЈСКОЈ АРМИЈИ ДА УСПОСТАВИ КОНТРОЛУ НАД ДРЖАВНОМ ГРАНИЦОМ

  • Начелник Генералштаба Оружаних снага РФ Валериј ГЕРАСИМОВ посебно нагласио да су руски војни саветници планирали све ратне операције у Сирији у последње време и да су се налазили „у свакој групацији владиних снага“

        СИРИЈА је потпуно ослобођена од терориста Исламске државе - објавио је генерал армије Валериј Герасимов.

        Начелник руског Генералштаба прецизирао је да су јединице под командом генерала Хасана Сухела и пети добровољачки јуришни корпус „разбили остатке терористичких банди у провинцији Деир-ез-Зор“, ослободивши насеља Салихија, Ел-Хрејта, Ел-Катија и Мусалаха.

        То им је - додао је Герасимов - омогућило да се споје са владиним снагама које су наступале са југа.

        Герасимов је посебно нагласио да су руски војни саветници планирали све ратне операције у Сирији у последње време и да су се налазили „у свакој групацији владиних снага“.

        Начелник Генералштаба Оружаних снага РФ оценио је да америчка коалиција није у уништавању Исламске државе одиграла „никакву значајнију улогу.

        Прецизирао је да је у 2017-ој ослободила само град Рака и навео да јој је и за то било потребно пуних 11 месеци.

        Авиони америчке коалиције су притом уништили 90 одсто Раке која је зато постала „неподесна за живот људи“.

        Герасимов је показао спремност да руска авијација помогне САД у борби против терориста на западу Ирака.

        Истакао је да присуство америчких трупа у Ет-Тангу, граду на граници са Јорданом и Ираком смета владиним снагама да преузму контролу над тим делом граница Сирије.

        Пентагон је објавио да се према свему овоме односи са уважавањем, али је оспорио процену Москве да је Исламска држава поражена на обе обале Еуфрата Упозорио је да ИД још није сасвим побеђена.

        Државни секретар САД Рекс Тилерсон изјавио је да његова земља сада сматра да сиријски председник Башар Асад треба да учествује у преговорима о будућности земље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари