Дума очекивано затворила врата америчким „страним агентима“

РУСКИ МЕДИЈИ КОЈИ БУДУ ЦИТИРАЛИ „СТРАНЕ АГЕНТЕ“ НАВОДИЋЕ ДА ТО ОБЈАВЉУЈУ „СТРАНИ АГЕНТИ“

        ДРЖАВНА Дума - доњи дом руског парламента - забранила је америчким медијима који су регистровани као страни агенти приступ својим заседањима и својој згради.

        Тачно како се и очекивало и најављивало!

        Јер, као закон који је омогућио проглашавање страних медија за стране агенте, и овај потез је директна реакција на присиљавање руске глобалне телевизије RT да се у САД региструје као „страни агент“, односно на одлуку Конгреса САД да њеним новинарима одузме акредитације за извештавање о збивањима у америчком парламенту.   

        Формално, у одлуци Думе се амерички медији на апострофирају појединачно јер гласи: „Представницима америчких медија који делују као страни агенти забрањује се да посећују Државну Думу“.

        Доњи дом руског парламента предложио је да руске регионалне скупштине усвоје сличне одлуке.

        Министарство правде регистровало је јуче девет медијских кућа из Сједињених Држава као стране агенте. Међу њима су „Глас Америке“, „Радио слободна Европа“ и регионални медији из Сибира, са Кавказа и Крима.

        Потпредседник Думе Петар Толстој предложио је да да се руски медији обавежу да приликом цитирања информација медија Страних агената обавезно назначавају да се ради о вести или тврдњи америчког медија који на територији Руске Федерације има статус „страног агента“.

        Додао је да сами медији „страни агенти“ морају све што пласирају означавати тако да буде видљиво да је то продукција „страног агента“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари