Државни буџет Русије пред „колосалним приходима“ у 2019.

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ ПРОЦЕЊУЈУ ДА ЋЕ НАФТА У ПРОЛЕЋЕ 2019. ПРЕЋИ 90 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ

  • Нафта се у новембру 2017-те продавала по 60 долара за барел, а сада већ по 77 долара

        АМЕРИЧКИ аналитичари прогнозирају да ће се на светском тржишту нафте у наредних годину и по догодити „колосалне промене“ и да ће барел „црног злата“ поново коштати преко 100 долара.

        За Русију је ово веома повољна прогноза јер то њеном државном буџету обећава приходе какве није имао већ нбеколико година.

        Bank of America Merrill Lynch - у извештају чије делове је објавио The Financial Times - тврди да ће у другом кварталу 2019-те барел нафте класе достићи 90 долара за барел, а убрзо потом и преко 100 долара.

        Ова банка процењује да ће се током 2019-те на светском тржишту - уместо садашње презасићености - појавити дефицит нафте, што ће подстаћи брзи пораст цена. Поготово ако нови атомски споразум са Ираном не буде закључен у наредних пола године. А Русија и OPEC свој споразум (о смањивању производње) задрже и у наредној години.

        Иста америчка банка прецењује да ће до пораста цена доћи и само због Трампове претње новим санкцијама против Ирана.

        У истом правцу ће деловати и ново заоштравање на Блиском истоку, а оно је потенцијално већ почело да израелским ракетирањима „иранских циљева“ у Сирији.

        Експерти који сматрају да не треба журити са закључцима и прогнозама указују да је Северна Америка само на корак до тога да постане највећи произвођач нафте на свету.

        Нафта се у новембру продавала по 60 долара за барел, а сада већ по 77 долара.

        У Москви се рачуна да ће државни буџет РФ остварити „велике плусеве“ чак и ако нафта не поступи на 90-100 долара. Захваљујући слабој рубљи.

        Процене су да ће приходи буџета РФ бити у 2019-ој на нивоу 17,032 трилиона рубаља, а да ће му то обезбедити чисту зараду од 440,6 милијарди рубаља... А још ће екстрапрофит од скупе нафте попуњавати државне девизне резерве...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари