Путин: Господари света биће они који оду најдаље у развоју вештачке интелигенције

СОЧИ, МОСКВА И САНКТ-ПЕТЕРБУРГ ВЕЋ 2020. ДОБИЈАЈУ – МАТЕМАТИЧКЕ ЦЕНТРЕ

* „Русија мора обезбедити свој технолошки суверенитет у домену вештачке интелигенције. Mорамо постати једно од кључних поља за решавање најсложенијих научних задатака, уз улагање у своје таленте и привлачење научника из целог света“

_________________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин присуствовао је у Москви великом националном саветовању о „развоју технологија у сфери вештачке интелигенције“.

         Шефа руске државе је пред почетак саветовања поздравила виртуелна тв-водитељка `Елена`.

         Путин је учесницима саветовања рекао да ће они који стекну монопол у развоју вештачке интелигенције постати „господари света“. Па наставио:        

         „Зато Русија мора обезбедити свој технолошки суверенитет у домену вештачке интелигенције. То нас обавезује да битно повећамо инвестиције у тој области, да створимо стимулансе за приватне компаније да  у то улажу, а и да подстакнемо развој корпоративне науке и истраживања“.        

         Амбиције је дефинисао овако: „Русија мора постати једно од кључних поља за решавање најсложенијих научних задатака, уз улагање у своје таленте и привлачење научника из целог света“.

         У овом контексту је као позитиван тренд означио то што ће се у Санкт-Петербургу, Москви и Сочију 2020-те појавити нови математички центри отворени и за странце.

         Путин на саветовању није крио да жели да Русија кроз пет година буде међу светским компјутерским лидерима, укључујући `компјутерски вид`, распознавање гласова  (лекари ће моћи да издиктирају све што након прегледа пацијената морају да укуцавају) и сајбербезбедност.      

         У Русији се, иначе, увелико ради, на беспилотним аутомобилима, трамвајима, локомотивама, комбајнима...

         Русија ће до 2025-те у вештачку интелигенцију само из буџета уложити 90 милијарди рубаља.    


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари