Парада Победе на Црвеном тргу: уз музику из песме „Света војна“ и са 120 корака у минути

ПАРАДОМ КОМАНДОВАО ГЕНЕРАЛ ОЛЕГ САЉУКОВ, А `ПРИМИО` ЈЕ МИНИСТАР ОДБРАНЕ СЕРГЕЈ ШОЈГУ

* Државну заставу Русије и легендарну црвену Заставу Победе која се у мају 1945-те вила над Рајхстагом на Црвени трг изнео вод из Преображенског пука који држи почасне страже не само у Кремљу

* На челу колоне ратне технике – како је и најављивано – био је легендарни совјетски ратни тенк Т-34. Артиљерију Копнених снага представвиле су самоходне хаубице „Мста-СМ“ калибра 152 милиметра. За њима су следили ракетни системи „Искандер-М, вишецевни ракетни бацачи „Смерч, зенитни ракетни системи Бук-М2 и Тор-М2“, па зенитни ракетно-топовски системи „Панцир-С и зенитни ракетни системи С-400 Тријумф

* Владимир ПУТИН: „Сећање на Велики отаџбински рат и чување истине о њему – то је наша савест и наша одговорност. Заклетву бранилаца Брестске тврђаве била је „Умирем, али се не предајем“. То је главни залог непобедивости руског оружја. Та заклетва у нашим Оружаним снагама није заборављена, живи и данас“

* Руски лидер је у наставку обраћања учесницима параде истакао: „Ми ћемо и даље чинити све што је потребно за високу борбену спремност својих Оружаних снага. Обезбеђиваћемо им најсавременији ниво технике. Истовремено позивамо све земље на заједничку одговорност за стварање система безбедности који би био једнак за све“

_____________________________________________________________________________

         ЦРВЕНИ трг је и овога 9. маја са централном војном Парадом у част 74-те годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату био централна тачка Русије.

         Парада је стартовала са не само Русима него и многима у свету добро познатима речима: „Пажња, говори и показује Москва, слушајте и гледајте Црвени трг.Ово је парада Победе која обележава 74-ту годишњицу победе у Великом Отаџбинском рату 1941-1945. године“.

         Уз музику песме „Света војна“ на Црвени трг је заставу Русије и легендарну црвену Заставу Победе која се у мају 1945-те вила над Рајхстагом изнео вод из Преображенског пука који држи почасне страже не само у Кремљу.

         На централној трибини били су председник РФ Владимир Путин, ратни ветерани и високи гости.

         Параду је `примио` министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу, од њеног команданта генерала армије Олега Саљукова који је главнокомандујући руским Копненим снагама.

         Обојица су постројене јединице укључене у параду обишли у новим репрезентативним кабриолетима руске производње Aurus.

         Парада је ове гходине имала 13.600 учесника.

         Прво је кренула чета бубњара која је свим парадним „квадратима“ и „правоугаоницима“ давала такт – 120 корака у минути.

         Црвеним тргом су прошле и две женске формације – из Војне академије „Жуков“ и из чете Почасне страже.

         На челу колоне ратне технике – како је и најављивано – био је легендарни совјетски ратни тенк Т-34.

         За њим су преко Црвеног трга прошли: оклопни аутомобили „Тигар“ са противтенковски системима „Корнет-Д“ и  „Тајфун-К“ и  „Тигар-М“ са борбеним модулима „Арбалет“.

         А за њима оклопни транспортери БТР-82А, борбена возила пешадије „Курганец-25“ и БМП-3, најновији руски тенкови „Армата“ и модернизовани тенкови Т-72Б3.

         Артиљерију Копнених снага представвиле су самоходне хаубице „Мста-СМ“ калибра 152 милиметра.

         За њима су следили ракетни системи „Искандер-М“, вишецевни ракетни бацачи „Смерч“, зенитни ракетни системи „Бук-М2“ и „Тор-М2“, па зенитни ракетно-топовски системи „Панцир-С“ и зенитни ракетни системи С-400 „Тријумф“.

         Крај колоне чинили су ракетни системи „Јарс“ и борбена возила пешадије „Бумеранг“ са заставама свих родова Оружаних снага РФ.

         Ваздушни део параде – са учешћем 74 авиона и хеликоптера – изостао је због лоших временских прилика.

         Свима који су се нашли на Црвеном тргу обратио се Владимир Путин који је прво рекао да је заштита правих хероја Великог Отаџбинског рата „свети дуг“ Русије и зато што у низу земаља „својој деци бестидно лажу“ о Другом светском рату и „издају властите претке“.

         „Сећање на Велики отаџбински рат и чување истине о њему – то је наша савест и наша одговорност. Ми савијамо колена пред ветеранима из генерације победника. Они данас живе у разним земљама, али је њихов подвиг немогуће изделити. Ми ћемо их увек – нагласио је Путин - поштовати и прослављати Победу која је била и остаје – једна за све“.

         Подсетивши на заклетву бранилаца Брестске тврђаве „Умирем, али се не предајем“ – указао је:

         „То је главни залог непобедивости руског оружја. Та заклетва у нашим Оружаним снагама није заборављена, живи и данас“.       

         Путин је оценио да победа над фашизмом стоји на посебном месту међу победама руског оружја:

         „Били су помислили да за неколико недеља могу покористи СССР и бацити под своје ноге хиљдугодишњу руску историју. Нису успели! „

         Руски лидер је у наставку истакао: „Ми ћемо и даље чинити све што је потребно за високу борбену спремност својих Оружаних снага. Обезбеђиваћемо им најсавременији ниво технике. Истовремено позивамо све земље на заједничку одговорност за стварање система безбедности који би био једнак за све“.

         Обраћање учесницима и посматрачима параде завршио је речима:

         „Поносимо се својом слогом. Радујемо се што су са нама наша деца и унуци и што им можемо пренети свето сећање на херојство наших очева и дедова јер желимо да будемо сигурни да ће њихови подвизи и победа живети вечно. Са сваком годином која прође, све јаче осећамо моралну моћ њиховог подвига без премца и непролазну вредност тријумфа нашег народа. Управо он је спасио своју Родну земљу и постао нада и ослонац целог човечанства и главни ослободилац народа Европе. Слава народу-победнику! Ура!“

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари