Бондаренко: Русија би Србији могла помоћи и мобилним респираторима

РЕШЕТЊИКОВ:  МОЖЕМО ПОМОЋИ У ДЕЗИНФЕКЦИЈИ УЛИЦА И ЦЕЛИХ УСТАНОВА – ТЕ МОГУЋНОСТИ НЕМАЈУ НИ СРБИЈА НИ ИТАЛИЈА

Олег Бондаренко

* Политолог Армен ГАСПАРЈАН: „У Србији, као и широм света, поштују закључке Светске здравствене организације. А она је закључила да је методика сузбијања коронавируса која се користи у Русији далеко најбоља. Ову технику не само да је могуће поделити са Србима, већ је и неопходно, јер су они браћа»

___________________________________________________________________

       СРБИЈА је формално затражила од Русије помоћ у борби против коронавируса на основу споразума о сарадњи двеју земаља у ванредним ситуацијама.

       Како наша држава може помоћи братском народу, питао је стручњаке ПолитНавигатор.

       Руска помоћ ће бити ефикасна јер у Србији не постоје јединице за биолошку одбрану, рекао је Леонид Решетњиков, бивши директор РИСИ.

       „Мислим да Србија, као ни Италија, нема такве могућности као наша. Сада смо показали да имамо војске за биолошку и хемијску одбрану. У српској војсци тога уопште нема, а ни у италијанској. Можемо помоћи у дезинфекцији улица, установа итд. Тамо бисмо могли распоредити једну или две мобилне болнице. Имамо и одличне вирусологе, а тамо је све то на врло ниском нивоу “, рекао је Решетњиков.

       Политолог Армен Гаспарјан верује да би Русија могла да пренесе Србији своју методику борбе против вируса која је широм света призната.

       „У Србији, као и широм света, поштују закључке Светске здравствене организације. А она је закључила да је методика сузбијања коронавируса која се користи у Русији далеко најбоља. Ову технику не само да је могуће поделити са Србима, већ је и неопходно, јер су они браћа “, нагласио је Гаспарјан.

       Политички аналитичар Олег Бондаренко сматра да ће руска помоћ бити потребна не толико у Београду, где српска војска излази на крај са ситуацијом, већ у провинцији. А то се може обезбедити преко Руско-српског центра за ванредне ситуације, који постоји од 2012.

       „Русија може да оснује кампове са специјалистима у разним местима ван Београда. У Београду су Срби сами поставили камп са 3000 кревета, али други градови можда немају довољно могућности за то. На пример, болница у граду Ваљево, ако се епидемија тамо настави, једноставно се не може изборити. Наравно, биће потребно тамо развити мобилни центар, а Русија би могла да помогне у томе, као и да тамо пошаље своје вирусологе.

       Потребни су и лекови, маске и тако даље. Ако би Москва могла да испоручи и одређени број мобилних респиратора, то би било веома корисно“, сматра Бондаренко.

       https://www.politnavigator.net/kak-rossiya-pomozhet-serbskim-bratyam-v-borbe-s-ehpidemiejj.html

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари