Тим научника: Људи неће бити у стању да држе под контролем вештачку суперинтелигенцију!

РИЗИК НЕЋЕ НЕСТАТИ ЧАК НИ АКО БУДЕ ОДВОЈЕНА ОД ИНТЕРНЕТА

* Journal of Artificial Intelligence Research: „Суперразумна машина, која управља светом — звучи као научна фантастика. Али, већ постоје роботи који независно од људи обављају одређене важне задатке. Програмери  уопште не схватају како су се ти роботи томе научили“

________________________________________________________

       ТИМ научника, међу којима су главни били сарадници Центра за људе и машине Института за развој човека „Макс Планк“, дошао је до закључка да човечанство неће бити у стању да држи под контролем вештачку суперинтелигенцију!

       Чак ни ако на том плану предузме све могуће мере.

       Резултате свог истраживања овај тим је објавио у часопису Journal of Artificial Intelligence Research.

       Са овим упозорењем: „Суперразумна машина, која управља светом — звучи као научна фантастика. Али, већ постоје роботи који независно од људи обављају одређене важне задатке. Програмери  уопште не схватају како су се ти роботи томе научили. Зато се намеће питање: може ли тај процес у неком моменту измаћи контроли и постати опасан за  човечанство?».

        Један од аутора истраживања Мануел  Себриан указао је:

       „Научници су преко мноштва алгоритама и сценарија дошли до закључка да потпуна контрола над суперразумном вештачком интелигенцијом није могућа. Чак ни ако се `накљука` подацима о етичким принципима. Па и ако буде потпуно одвојена од спољњег света – ризик губљења контроле над њом остаје“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари