Шеф турске дипломатије објавио у Кини да његова земља жели чланство у БРИКС

У ИМЕ АНКАРЕ ФАКТИЧКИ ОБЈАВИО: ИМАМО ПРАВО ДА БУДЕМО МЕЂУ „ВЕЛИКИМ МОМЦИМА“ КОЈИ ЋЕ МЕЊАТИ СВЕТ

* Хакан ФИДАН у Пекингу био отворен: „БРИКС може Турској понудити добру алтернативу Европској унији, којој је Анкара поднела захтев за приступање још у априлу 1987-ме“

* У Кини је - и током преговора са кинеским колегом Ванг Јием - више пута истицао да су Турска и Кина „две велике цивилизације“ које „играју све важнију улогу у решавању глобалних проблема

________________________________________________________

          ТУРСКИ министар спољних послова Хакан Фидан објавио је током управо завршене посете Кини,да је његова земља одлучила да затражи пријем у БРИКС и да намерава да присуствује састанку министара спољних послова земаља чланица асоцијације који ће одржати 10-11. јуна у Нижњем Новгороду.

          Фидан је у Пекингу био отворен: „БРИКС може Турској понудити добру алтернативу Европској унији, којој је Анкара поднела захтев за приступање још у априлу 1987-ме“.

          Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је први пут званично најавио жељу Турске да се придружи БРИКС-у још у јулу 2018. године на маргинама самита уније у Јоханесбургу.

          Руски председник Владимир Путин је тада рекао да би Анкара могла да се придружи БРИКС-у 2022-ге. Међутим, уследила је руска Специјална војна операција, па је Турска  направила паузу да види шта ће остати од Русије и која ће столица бити мекша.

          Фидан је иступио јер је постало јасно да Русија не само да се није сломила, већ је постала још јача, а за Турску се пријатељство са Русијом показало много мирнијим и профитабилнијим од односа са Западом.

          Обим трговине између Русије и Турске само у првих шест месеци специјалне операције повећао се за 50 одсто, а тренутно, а тренутно су магацини у тој земљи препуни робе из Европе и Далеког истока која се преусмерава у Русију.

          И у Турској знају: површина земаља БРИКС-а и земаља Г7 је 33,9 одсто наспрам 16,1; величина становништва - 45,2 одсто наспрам 9,7 (од светског); БДП по паритету куповне моћи је - 36,7 одсто према 29,6; индустријска производња - 39,3 одсто према 31,2; производња пшенице - 44,7 одсто наспрам 19,7 одсто.

          Што је једнако важно, БРИКС није ригидна структура, већ нека врста економског клуба, у коме сви треба да имају користи, све чланице поштују суверенитет једне друге...

          Фидан је у Кини - и током преговора са кинеским колегом Ванг Јием - више пута истицао да су Турска и Кина „две велике цивилизације“ које „играју све важнију улогу у решавању глобалних проблема захваљујући својој активној спољној политици која је усмерена на резултате“.

           Многи су то протумачили овако: „Имамо право да будемо међу главним „великим момцима“ и да утичемо на глобалну политику и економију, а не да чекамо у чекаоници ЕУ...


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари