Politico: Трамп кинески мега-пројекат „Један појас – један пут“ назвао увредљивим за САД и Запад

ОПТУЖИО ПЕКИНГ ДА СУ БЕЗМАЛО СВИ КИНЕЗИ КОЈИ ДОЛАЗЕ У САД НА СТУДИЈЕ - ШПИЈУНИ

* Објавио да ће један од приоритета његове политике бити „лишавање суперсиле-супарнице неправедних предности у међусобној тргиовини“

___________________________________________________________________________________

         ЕЛЕКТРОНСКА верзија листа Politico објавила је да је Доналд Трамп оштро критиковао Кину за време вечере са крупним америчким бизнисменима и руководством Беле куће.

         Исти лист тврди да је председник САД кинески пројекат „Један појас – један пут“ назвао „увредљивим“.

         Politico није навео – за кога, али се може претпоставити да је Трамп имао у виду Сједињене Државе и њихове водеће савезнике.

         На кога год да је мислио, лист тврди – позвавши се на једног од учесника те вечере – да је Трамп нагласио да ће један од приоритета његове политике бити „лишавање суперсиле-супарнице неправедних предности у међусобној тргиовини“.

         Politico  наводи и да је амерички лидер – алудирајући на Кину – изговорио и да су безмало сви студенти који „из једне земље“ стижу у САД  - шпијуни.

         Трамп је ову вечеру приредио у свом голф-клубу иу Бедминстеру, у Њу Џерсију, а присутно је било 15 људи.

         Кинески лидер Си Ђинпинг је  ујесен 2013-те први пут говорио о пројекту „Економски појас Пута свиле“ и „Помнорском Путу свиле 21. века“. А оба су сегменти мега-пројекта „Један појас – један пут“ који укључује градњу транспортних, енергетских и трговинских коридора од јужне Азије преко Централне Азије до Европе.

         Досад је преко 80 земаља и међународних организација са Кином потписало споразуме о сарадњи на том пројекту.

         Трамп је, иначе, поздравио резултате јучерашњих избора у САД: ванредне изборе за упражњено место посланика у Представничком дому Конгреса САД из округа у Охају, као и страначка гласања у неколико држава уочи новембарских избора.

         Трамп је на Твитеру навео "5 од 5", што би требало да значи да је свих пет кандидата које је подржао добило изборе.


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари