Меркел оспорила право Твитер да „изван законског оквира“ трајно блокира Трампа

УПОЗОРИЛА ДА ТАКВЕ ОДЛУКЕ НЕ МОГУ БИТИ У РУКАМА УПРАВА ТАКВИХ МЕДИЈА

* Трампове налоге су већ блокирали и Facebook, Instagram, Snapchat и Twitch. Многи и у САД то сматрају „еклатантном цензуром“

________________________________________________________

       АНГЕЛА Меркел је била вероватно највећи `тихи противник` Доналда Трамп изван Сједињених Држава. Ипак је устала против онога што му последњих дана раде амерички интернет-гиганти.

       Јавно је оспорила одлуку управе Твитера да трајно суспендује Трампов налог на тој платформи, наводећи као разлог „ризик од даљег подстицања насиља“,  тврдећи да је реалан након упада у зграду Конгреса САД у Вашингтону присталица одлазећег председника.

       Портпарол немачке владе Штефан Зајберт учинио је јавним разлоге њеног противљења.

       Објаснио је да платформе друштвених медија имају велику одговорност да политичке комуникације не буду затроване мржњом, лажима и подстицањем на насиље. Али, и да Меркелова сматра да је „слобода мишљења од елементарног значаја“:

       „Поводом тог основног права се може интервенисати, али у складу са законом и унутар оквира које су одредили законодавци, а не на основу одлуке управе платформи друштвених медија. Канцеларка сматра да је проблематично то што је трајно блокиран профил америчког председника“.

       Америчка дигитална компанија Твитер суспендовала је Трампов профил до 20. јануара, односно - до инаугурације новог предсједника Џозефа Бајдена, а најавила је да та одлука може постати трајна.   

       Трампове налоге су већ блокирали и Facebook, Instagram, Snapchat и Twitch.

        Многи и у САД то сматрају „еклатантном цензуром“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари