Мас: Ко крене да изолује Русију и Кину – направиће највећи војни савез на свету

У БУНДЕСТАГУ: „ОДУСТАЈАЊЕ ОД СЕВЕРНОГ ТОКА-2 ИМАЋЕ ГЕОСТРАТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ“

* Министар спољних послова Немачке Хајко МАС: „Постоје земље које од нас захтевају да зауставимо изградњу Северног тока 2, а саме ... повећавају увоз нафте из Русије“

* Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер  објавила документ„Мисли о будућности Бундесвера“ у којем су Русија и Кина проглашене за „стратешке конкуренте“. Члан експертског савета руског Министарства одбране Виктор Мураховски јој поручио: „Немачка може колико год жели да труби о стратешкој конкуренцији са Русијом, али она није у стању да нам се супротстави. Немачка је земља која не поседује ни државну ни поготово војну сувереност. И даље је под реалном окупацијом Сједињених Држава

_____________________________________________________

       ОДУСТАЈАЊЕ од довршавања градње гасовода Северни ток 2 имаће геостратешке последице по односе између Европе и Русије, упозорио је немачки министар спољних послова Хајко Мас у Бундестагу.

       „Свако има право да доводи у питање Северни ток 2, али сви такви морају да схвате какве ће то геостратешки последице имати и шта ће то значити за могућност утицаја Европе на Русију. Спреман сам да учествујем у свим дискусијама о другим пројектима увоза енергије. Постоје земље које од нас захтевају да зауставимо изградњу Северног тока 2, а саме ... повећавају увоз нафте из Русије“ – рекао је шеф немачке дипломатије.

       Цеви тог магистралног гасовода, који спаја балтичке обале Русије и Немачке, до краја априла треба да буду положене и у територијалним водама Данске.

       У том случају Северни ток 2 би профункционисао у другој половини 2021-ве.

       Мас је, иначе, оценио да ће се покушај изолације Москве и Пекинга довести до стварања највећег војног савеза на свету.

       Посебно је указао да је Берлин заинтересован за побољшање односа са Москвом:

       „Што су времена тежа, то на јаснији начин морамо разговарати с Москвом. Заинтересовани смо и за побољшае односа између ЕУ и Русије. Остајемо спремни за дијалог. Само, кључ за то сада није у Берлину или Бриселу, већ у Москви“.

       У међувремену су немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер и генерални инспектор оружаних снага Еберхард Цорн, представљајући документ „Мисли о будућности Бундесвера“, прогласили Русију и Кину за „стратешким конкурентима“.            

       На ово је члан експертског савета руског Министарства одбране Виктор Мураховски рекао:

       „Немачка може колико год жели да труби о стратешкој конкуренцији са Русијом, али она није у стању да нам се супротстави. Немачка је земља која не поседује ни државну ни поготово војну сувереност. И даље је под реалном окупацијом Сједињених Држава. Немачка министарка одбране је своје `мисли о будућности Бундесвера` преписала из америчких докумената“.

       Додао је: „Немачка није способна сама да се супротстави ни Русији ни Кини. Упркос снажној економији и великом броју становника, Немачка може бити спремна за борбу само када се уједини са осталим чланицама НАТО. Али, чак и у овој структури, Американци и генерални секретар НАТО“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари