Лукашенко објавио да је похапсио и Американце који су дошли да дестабилизују Белорусију

НАВЕО ДА НЕКИМА ОД ЊИХ ЖЕНЕ РАДЕ У СТЕЈТ ДЕПАРТМАНУ И ДА СУ ЗАРАДИЛИ НОВАЦ НА РУСКИМ ИЗБОРИМА

* Кијевском новинару Дмитрију Гордону рекао да би он – за разлику од Украјине – ратовао са Русијом за Крим

* Ауторитетни руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј ПУШКОВ: Лукашенко изводи преоријентацију спољне политике Минска са приметним приближавањем Кијеву. То је наставак курса који смо посматрали током последњих годину и по дана. У њега је укључено дистанцирање позиција Белорусије од Русије, а по неким питањима – и супротстављање позицијама Русије. Лукашенко такође даје сигнал Сједињеним Државама да жели да повећа ниво интеракције са Вашингтоном“

___________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДИК Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да међу ухапшенима у под сумњом да су покушали да дестабилизују ситуацију у његовој земљи „има и људи са америчким пасошима“.

       Нагласио је белоруске власти већ знају идентитете свих ухапшених, као и њихове адресе, лозинке које су користили, а и инструкције које су добили.

       Навео је да су неки од били ангажовани поводом избора у Русији и да су на њима зарадили „добре паре“. Чак је нагласио да су неки од ухапшених „у браку са Американкама које раде у Стејт департману“.

       Направио је алузију да су ухапшени „радили за новац“ и да су „позеленели од долара“. У том контексту је поново поменуо и 33-цу ухапшених припадника руске приватне војне компаније „Вагнер“.

       Поводом „вагнероваца“ је понудио државним тужиоцима Русије и Украјине да дођу Минск и да све сами провере.

       Позив украјинском тужиоцу везао је за то што су неки „вагнеровци“ пореклом из Украјине и (уз руско) имају и њено држављанство.

       Да је Лукашенко започео неку своју велику игру, индиректно је потврдила и главна уредница украјинског канала вести "Гордон" Алесја Бацман која је предочила неколико кратких цитата из двоипосатног интервјуа који је белоруски лидер дао кијевском новинару Дмитрију Гордону.

       Нагласивши да се трудила да верно пренесе Лукашенкове речи, навела је да је рекао и ово:

       „Борио бих се за Крим! Хиљаде људи би отишл“ тамо!“

       „Немам новца да бежим у Москву и да живим тамо као Јанукович“.

       „Држављани Русије никада неће доћи у Украјину са територије Белорусије“.

       „Сергеј, зар не мислиш да си отишао предалеко са Украјином? Да, чини се да јесам“ (ово му је наводно признао Сергеј Шојгу).

       „Коронавирус ми је подметнут. Сада то истражујемо“.

       Белорусија није признала улазак Крима у састав Русије, али њени представници нису потписали декларацију самита Источног партнерства у Риги у којој се говорило о „анексији Крима“.

       Лукашенко је у више наврата изјављивао да Крим „фактички није украјинска територија“.

       Ауторитетни руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј Пушков оценио је да Лукашенко „изводи преоријентацију спољне политике Минска са приметним приближавањем Кијеву“.

       Пушков сматра да Лукашенко „шаље сигнал Украјини, Европи и Сједињеним Државама да припрема ново приближавање Кијеву или неку врсту ситуационог савеза:

        „Ово је наставак курса који смо посматрали током последњих годину и по дана. У њега је укључено дистанцирање позиција Белорусије од Русије, а по неким питањима – и супротстављање позицијама Русије. Лукашенко такође даје сигнал Сједињеним Државама да жели да повећа ниво интеракције са Вашингтоном“.

       Према његовим речима, Американци играју велику геополитичку игру са циљем да прошире свој утицај и на Белорусију.

       „Лукашенко има своје планове и мисли да може да контролише ову игру. Али, задатак САД је да искористе Лукашенково нагињање према Западу и Кијеву, а да потом припреме промену режима у Минску. Сада ће кокетирати с белоруским лидером по аналогији са оним што су радили са бившим председником Украјине Виктором Јануковичем. А када процене да им то постаје терет – почеће да подржавају белоруску опозицију“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари