Харвард: Пандемија короне је генерална проба за пандемију коју ће изазвати људи

СМТРОНОСНИ ПАТОГЕНИ ВЕЋ СЕ МОГУ ПРАВИТИ И У КУЋНИМ УСЛОВИМА

* Вивек ВАДВА: Већ је касно за заустављање глобалног ширења технологија које омогућавају стварање вируса... Технологија уређивања гена постала је толико једноставна и јефтина да научници сада могу да наруче ДНК узорак и лако оживе патогене попут вируса богиња“

* „Морамо научити како да брзо створимо одбрану сличну оној коју компјутери имају против хакера. Добра ствар је да би то могло резултирати леком за све болести“

_________________________________________________________________

       НАУЧНИК са Универзитета Харвард Вивек Вадва, у есеју објављеном у часопису "Спољна политика", упозорава да је питање времена када ће биотерористи осмислити начин да изазову вештачку пандемију.

       Он сматра да је већ касно за заустављање глобалног ширења технологија које омогућавају стварање вируса.

       "Морамо пандемију вируса корона третирати као генералну пробу за оно што нас чека. Нажалост, то укључује не само вирусе који се појављују у природи, већ и оне које ће произвести људи", упозорава Вадва.

       Он истиче да је за то одговоран напредак у генетском инжењерингу, који је биохакерима дао "алат" за стварање смртоносних патогена.

       Оно што највише забрињава јесте чињеница да за стварање таквих изазивача болести нису потребне скупе лабораторије, већ се све може направити у кућним условима.

       "Алати" за секвенцирање и уређивање гена, попут ЦРИСПР-а, омогућили су контролу над процесима који су у природи постојали хиљадама година.

       "Технологија уређивања гена постала је толико једноставна и јефтина да научници сада могу да наруче ДНК узорак и лако оживе патогене попут вируса богиња", упозорава Вадва.

       Он наглашава да пандемија коју ће осмислити терористи представља стварну опасност, али верује да се то неће догодити ускоро.

       Ипак, упозорава Вадва, многе државе нису спремне за такве сценарије, који из дана у дан постају све изгледнији.

       "Морамо научити како да брзо створимо одбрану сличну оној коју компјутери имају против хакера. Добра ствар је да би то могло резултирати леком за све болести", истиче Вадва.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари