Бивши шеф британске дипломатије прогнозира „балканизацију Сједињених Држава“

БАЈДЕН: „ТРАМП ТРЕБА ДА ЛЕТИ ИЗ СВОГ КАБИНЕТА У БЕЛОЈ КУЋИ! И ТАЧКА!“

У оптицају је и ова хипотетичка

мапа балканизованих САД

* Дејвид МИЛИБАНД: Постоји ризик да ће Сједињене Државе почну да личе „на Балкан током тамошње акутне фазе рата и крвопролића. Тренутне тензије задиру и у сферу културе, самоидентификације Американаца и њиховог поглреда на свет. Ризици су утолико већи што веома велики број Американаца поседује оружје“

___________________________________________________________

       НОВОИЗАБРАНИ председник САД Џо Бајден изјавио је да садашњи шеф државе Доналд Трамп не би требало да буде на власти.

       Ово је отворена и директна подршка иницијативи конгремсена-демократа да се Трамп у наредних неколико дана опозове (импичмент).

       Уосталом, није се либио да изговори:

       „Јасно сам рекао да председник Трамп не би требало да остане у свом кабинету (у Белој кући). Тачка!“

       Бајден је овако одговорио на питање да ли је Трамп умешан у „подстицање прошлонедељне побуне“, када су његове присталице упале у Капитол.

       И овај Бајденов наступ сведочи да ће демократе и дубока држава учинити све што је у њиховој моћи да оборе Трампа пре 20. јануара и да му конгресном резолуцијом забране бављење политиком и долазак на државе положаје. Није, међутим, нимало сигурно да ће у томе успети.

Дејвид Милибанд

       Примера ради, прилично мрачно гледање на оно са чиме ће се суочавати САД има бивши британски министар спољних послова Дејвид Милибанд који предвиђае „балканизацију“ Сједињених Држава.

       Он је Трампове присталице назвао „гомила мрзитеља“ која је ударила на „свете демократске институцијае“, али процењује да у САД „ватра мржње“ још није угашена, Односно: да „недавни догађаји у Вашингтону нису крај кризе“.

       Према Милибанду, постоји ризик да ће Сједињене Државе почну да личе „на Балкана током тамошње акутне фазе рата и крвопролића“.

       Он под „балканизацијом“ разуме процес распада регија на расцепкане етничке групе које уједињује само заједнички географски положај, а сукобљавају непријатељства и размирице.

       „То је опасност и за данашњу Америку. Тренутне тензије задиру и у сферу културе, самоидентификације Американаца и њиховог поглреда на свет. Ризици су утолико већи што веома велики број Американаца поседује оружје“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари