Берлин тврди да су и три лабораторије из Француске и Шведске потврдиле тровање Наваљног

ВЛАДА МЕРКЕЛОВЕ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ВЕРЗИЈЕ ДА СЕ РАДИ О АГЕНСУ ИЗ ПОРОДИЦЕ „НОВИЧОК“

Амерички агент утицаја - Алексеј Наваљни

* Русија указује да лекари у Омску, где је Наваљни примљен на лечење, нису нашли трагове отрова у његовим био-узорцима и траже од немачких власти да им доставе све њихове налазе и узете узорке ради упоређивања

_____________________________________________________________________

       НЕМАЧКА влада је саопштила да су три независне специјалистичке лабораторије у Француској и Шведској потврдиле да је руски опозициони лидер Алексеј Наваљни отрован нервним агенсом из групе „Новичок“.

       Немачка војна лабораторија из Минхена претходно је потврдила постојање те супстанце у узорцима узетих од Наваљног.

       Портпарол немачке владе Штефан Зајберт рекао је данас да је Организација за забрану хемијског оружја такође добила узорке узете од Наваљног и да предузима кораке да их тестира у својим референтним лабораторијама.

       Берлин тражи од Русије да испита тај случај. Зајберт је и данас поновио захтев Немачке да Русија да објашњење за то што се десило опозиционару.

       Кремљ је демантовао било какву званичну умешаност у тај случај оптужујући Запад да покушава да оцрни Москву. Кремљ оптужује Немачку да одуговлачи да сарађује поводом руских захтева да им помогне у истрази и да одбија да им пошаље узорке налаза о тровању из немачких лабораторија.

       Наваљни је држан у индукованој коми више од недељу дана и лечен противотровом пре него што су болнички званичници пре недељу дана рекли да му се стање довољно побољшало да могу да га изведу из коме. Он се наводно већ сећа свега што је претходило коми.

       Не зна се када ће берлинска болница Шарите где се лече издати нови извештај о његовом стању.

       Русија указује да лекари у Омску, где је Наваљни примљен на лечење, нису нашли трагове отрова у његовим био-узорцима и траже од немачких власти да им доставе све њихове налазе и узете узорке ради упоређивања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари