„Катимерини“: Атина протерује двојицу руских дипломата

ГРЧКИ ЛИСТ НАВОДИ ДА СУ ПОКУШАЛИ И ДА ОМЕТУ ДОГОВОР СА СКОПЉЕМ ОКО „СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ“

* Москва најавила да ће симетрично одговорити на  потез владе Алексиса Ципраса

         ГРЧКА је одлучила да протера двојицу дипломата Русије и забрани улазак за још двојицу због "илегалних радњи против државне безбедности", међу којима је и покушај да угрозе споразум Грчке и Македоније, постигнут прошлог месеца, пише данас атински лист "Катимерини", позивајући се на дипломатске изворе.

         Руско министарство иностраних послова објавило је у Москви да ће на исти начин одговорити на протеривање, јавила је новинска агенција Интерфакс, али у Атини још нема званичних информација о томе.

         "Катимерини" наводи из "високих дипломатских извора" да је протеривање руских дипломата и забрана доласка других одговор Атине на "незаконите радње на грчкој територији, које представљају мешање у унутрашње послове Грчке".

         Лист тврди да су руске дипломате покушале да „прикупе и дистрибуирају информације“, као и да подмите државне службенике.

         "Овај случај обелодањује скривену напетост која постоји између Атине и Москве последње две године, из разлога повезаних са општом безбедношћу у региону", пише лист.

         Та одлука Атине није "гром из ведра неба", већ одговор после "низа координираних активности за ширење руског утицаја у Грчкој", додаје „Катимерини“.

         По дипломатским изворима, Атина је већ наредила хитну депортацију двојице дипломата од којих је један званичник амбасаде Русије Виктор Јаковљев, о којем нема појединости.

         Лист наводи дасе "обезбеђивањем материјала и финансијским подстицајима покушавало да се утиче на општине и митрополите" Грчке православне цркве "да би се стекао утицај на Светој Гори, за несметано остваривање доминације", а било је и "покушаја куповине владиних званичника, који су, према истим информацијама, пропали".


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари