Американци почели нову трку у наоружању, Русија објавила да је не може изгубити

ПОМПЕО: ЖЕЛИМО ДА У НОВУ ЕРУКОНТРОЛЕ НАОРУЖАЊА УКЉУЧИМО – ПОРЕД РУСИЈЕ – И КИНУ

* Вољом Вашингтона, данас престао да важи америчко-руски споразум о ракетама средњег и малог домета. Пекинг апеловао на међународну заједницу да пресече све покушаје САД да не поштују обавезе које имају у сфери нуклеарног разоружања

* Дмитриј Медведев издао налог да се „организују преговори о војној сарадњи“ Москве и Пекинга. Неки су на Западу одмах закључили да су Русија и Кина на корак од формирања војног савеза који ће „представљати изазов за НАТО“

* Земље НАТО заједно располаже са више од 2.200 ратних (и помоћних) бродова и подморница. Предност у ракетним крстарицама и носачима авиона је – апсолутна. Русија и Кина заједно имају нешто више од 900 ратних бродова. Русија има 64, а Кина 68 подморница. НАТО има 20.500 борбених авиона и хеликоптера (14.000 отпада на САД). Русија и Кина имају око 6.500 авиона и хеликоптера

* Међутим, по броју нуклеарних глава је – потпуни паритет. Русија и Кина заједно имају око 26.000 тенкова, а НАТО  пакт 15.000

_______________________________________________________________________

         ДРЖАВНИ секрертар САД Мајк Помпео изјавио је да је Доналд Трамп својој администрацији дао налог да се спрема за „нову еру контроле над наоружањем“.

         Нагласио је да тај налог подразумева „излазак изван досадашњих билатералних споразума“. И додао:

         „Сједињене Државе позивају Русију и Кину да нам се прикључе на путу постизања реалне безбедности за наше три земље и цео свет“.

         Помпеова изјава уследила је у дану када је – по једностраној одлуци САД – престао да важи америчко-совјетски (руски) споразум о ракетама средњег и малог домета.

         Трамп је смрт тог споразума најавио у октобру прошле године. И он и Помпео кривицу за то покушавају да превале на Москву

         Кина на то није насела и апелује на међународну заједницу да пресече све покушаје Вашингтона да не поштује обавезе које има у сфери нуклеарног разоружања.

         Није, наравно, ни Русија. Заменик шефа њене дипломатије Сергеј Рјабков данас је поручио САД  и НАТО да Русија „никада неће изгубити трку у наоружању јер је већ продемонстрирала да је у стању да у њој учествује економски ефикасно“.

         Рјабков је поновио да се Русија једнострано обавезала да неће распоређивати ракете средњег домета (ни када их буде имала) све док то не учине САД.

         Још када је Трамп октобра 2018-те најавио да ће његова земља почети да производи ракете средњег и малог домета било је јасно да САД и његови савезници ступају у нову трку у наоружању.

         Зато су претходних дана већ добили прво заједничко патролирање руских и кинеских стратешких бомрардера

(по два Ту-95МС и H-6К).

         Одмах потом је руски премијер Дмитриј Медведев дао налог да се „организују преговори о војној сарадњи“ Москве и Пекинга.

          Неки су на Западу одмах закључили да су Русија и Кина на корак од формирања војног савеза који ће „представљати изазов за НАТО“.

         За руско-кинески војни пакт је вероватно рано, али има смисла погледати ко чиме на војном плану тренутно располаже.

         Оружане снаге Русије и Кине заједно имају нешто више од три милиона војника ,а то је незнатно мање од земаља чланица НАТО заједно.

         По броју нуклеарних глава је – потпуни паритет.

         Процене су, иначе, да Кина има нешто више од 270 нуклеарних бомби.

         Русија и Кина заједно имају око 26.000 тенкова, а НАТО  пакт 15.000.

         Осам од 29 чланица западне војне алијансе уопште нема своје тенкове.

         Москва и пекинг имају до 30.000 различитих хаубица,топова, минобацача и вишецевних ракетних бацача. Русија у складиштима има још око 22.500.

         Армије у саставу НАТО располажу са 25.000 таквих „цеви“.

         Захваљујући томе делу моћи Сједињених Држава, НАТО има већу поморску моћ од Русије и Кине.

         Располаже са више од 2.200 ратних (и помоћних) бродова и подморница. Предност у ракетним крстарицама и носачима авиона је – апсолутна.

         Русија и Кина заједно имају нешто више од 900 ратних бродова.

         Русија има 64, а Кина 68 подморница.

         НАТО има 20.500 борбених авиона и хеликоптера (14.000 отпада на САД).

         Русија и Кина имају око 6.500 авиона и хеликоптера.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари