Путин: Русија први пут има резерве девиза и злата које потпуно покривају дугове и државе и фирми

КУРС: ШТО ВИШЕ ДЕЦЕ - ТО МАЊИ ПОРЕЗИ, РОЂЕЊЕ ДЕТЕТА НЕ СМЕ УГРОЗИТИ СТАНДАРД ПОРОДИЦЕ

* Руски лидер је иницирао и да грађани који остану без посла буду привремено ослобођени обавезе враћања кредита узетих под хипотеку

* Иницирао и закључивање „социјалних уговора“: „Држава треба да помаже људима да нађу посао, да побољшају своје квалификације, а породицама да новцем помаже да почну да обрађују земљу или да отворе мањи породични бизнис. Потписници таквих уговора били би дужни да прођу дообуку, нађу нови посао и брину о породици. У наредних пет година могли бисмо закључити до 9 милиона таквих уговора“

________________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин је – у свом годишњем обраћању Федералној скупштини – предочио посланицима и сенаторима да државне резерве девиза и злата, по први пут у историји земље, у потпуности покривају спољне дугове не само државе него и компанија.

         Ту чињеницу је овако оценио: „Имамо моћан сигурносни јастук“.

         Сам државни дуг назаво је „невеликим“. У наставку је означио четири приоритета у развоју националне економије:

         „То су продуктивност рада, повећање несировинског извоза, побољшавање пословне климе и укидање ограничења  привредним субјектима. Потребне су нам високе стопе економског раста. Надам се да ће наредне године бити бар 3 одсто. Само тако можемо потпуно искоренити сиромаштво“.

         Руски лидер је затражио да нови државни курс буде: што више деце – то мањи порези:

         „Пореско оптерећење породица мора бити смањено. Принцип мора да буде веома једноставан: ко има више деце – плаћа мање порезе. Породице са више деце морају, поред осталог, бити ослобођење пореза на некретнине: у становима додатно за по пет метара квадратних за свако дете, а по 7 м2 у породичној кући.“

         Путин је иницирао и да породице са децом буду ослобођене пореза на некретнине на плацеве до 600 квадратних метара.

         Истовремено је затражио да породицама са више деце помоћ државе буде од наредног јануара проширена тако да на њу имају право све породице чији приходи нису већи од „два животна минимума“. Па указао:

         „Иза породице морамо стајати тако да рођење детета не снижава њен животни стандард. Зато предлажем и да породицама са троје и више деце обезбедимо до 450.000 рубаља гашење хипотекарних кредита за станове и куће. Предлажем такође да та мера ступи на снагу одмах.“  

         Руски лидер је иницирао и да грађани који остану без посла буду привремено ослобођени обавезе враћања кредита узетих под хипотеку.

         Указао је да је Русија 2000-те имала око 40 милиона сиромашних, а да их је сада 19 милиона. Упозоривши да је и то премного, рекао је да једно од решења могу бити и такозвани „социјални уговори“:

         „Ово подразумева да држава помаже људима да нађу посао, да побољшају своје квалификације, а породицама да новцем помаже да почну да обрађују земљу или да отворе мањи породични бизнис. Потписници таквих уговора били би дужни да прођу дообуку, нађу нови посао и брину о породици. У наредних пет година могли бисмо закључити до 9 милиона таквих уговора“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари