Вакоч: До 2035. ћемо открити неку ванземаљску цивилизацију

„ПОСТОЈИ, НАРАВНО, И ВЕРОВАТНОЋА ДА ВАНЗЕМАЉСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ НЕ ЖЕЛЕ КОНТАКТЕ“

 • Ми данас за потрагу за ванземаљцима имамо више од трилион пута веће потенцијале него што су их имали први истраживачи 60-их година 20- века. За наредних 20 година изанализираћемо податке који нам долазе можда и од целог милиона звезда
 • Посланица коју носи Voyager одличан је пример покушаја да се успостави контакт са ванземаљским цивилизацијама... Велики је проблем што се он креће веома полако, па ће поред једне звезде пролетети тек кроз 70 година. Радио-сигнал лети брзином светлости и тај исти пут пређе за мање од пет година. У овој уштеди времена је огромна предност слања електромагнетних таласа у односу на космичке апарате

        ВЕЛИКА већина не зна, али постоји организација под именом METI која се бави слањем сигнала у космос.

        Чини то у нади да ће ти сигнали стићи до неке од ванземаљских цивилизација.

        Њен председник Даглас Вакоч открио је у интервјуу RT шта садрже те „посланице ванземаљцима“ и настојао да објасни - због чега досад није успостављен контакт са животом изван наше планете.

        • Због чега METI шаље сигнале ванземаљцима? Ви сте већ рекли да на тај начин демонстрирате, поред осталог, спремност да са њима комуницирамо. Међутим, колико смо за то заиста спремни? Ми на Земљи тешко и међу собом налазимо заједнички језик...

        - То је тачно. Општење је тежак задатак. Само, способност комуницирања је једна од особина која одређује човека као врсту. Ми из METI тежимо контактима са другим бићима у Васељени.

        • Ваш колега Сет Шостак из SETI (пројекат потраге за ванземаљским цивилизацијама и ступања у контакт са њима) сматра да ћемо неку ванземаљску цивилизацију наћи у наредних 20 година. Ви сте већ говорили да ће се то догодити до 2035-те. Откуд баш ти и такви рокови?

        За потраге којима се ми бавимо потребни су огромни рачунарски капацитети. Из космоса добијамо колосалне количине информација које морамо да филтрирамо и да у том „океану“ шумова ловимо сигнале који нису природног порекла. Наша предност је вртоглави развој технологија. Данас је за исти новац могуће купити два пута моћнији компјутер него пре само годину и по.

        Ми данас за потрагу за ванземаљцима имамо више од трилион пута веће потенцијале него што су их имали први истраживачи 60-их година 20- века. За наредних 2о година изанализираћемо податке који нам долазе можда и од целог милиона звезда. То ће бити гигантски посао јер се мора идентификовати сигнал и покушати успоставити контакт.

        • Да ли је могуће да ми досад нисмо открили ванземаљце зато што они не желе да нам се откривају, а не због својих недовољних ресурса?

        - Да, постоји вероватноћа да ванземаљске цивилизације напросто не желе контакт. METI управо зато емитује своје сигнале. Чинимо то у нади да на другим планетама постоје научници који такође ослушкују космос, очекујући да неко „поприча“...

        • Знаменити астрофизичар Стивен Хокинг упозорио је на ризик ступања у контакт са ванземаљцима, упоредивши га са Колумбовим доласком у Америку који је за домородачко становништво, као што се зна, имао жалосне последице. Зар ви не верујете Хокингу?

        - Хокинга не треба игнорисати. Он је уман и његова упозорења треба узимати озбиљно. Само, он губи из вида да су ванземаљци већ могли ухватити радио и телевизијске сигнале са Земље који се са наше планете емитују током неколико последњих деценија. Зато опасност да дође до инвазије на Земљу није ништа већа због наше жеље да другим цивилизацијама пошаљемо поруку да постојимо и да желимо контакт.

        • Космички апарат NASA Voyager изашао је изван Сунчевог система, а на њему је посланица ванземаљцима о нашој култури. Све у свему, може ли се рећи да је ваша активност опаснија од те мисије?

        - Не. Посланица коју носи Voyager одличан је пример покушаја да се успостави контакт са ванземаљским цивилизацијама... Велики је проблем што се он креће веома полако, па ће поред једне звезде пролетети тек кроз 70 година. Радио-сигнал лети брзином светлости и тај исти пут пређе за мање од пет година. У овој уштеди времена је огромна предност слања електромагнетних таласа у односу на космичке апарате.

        • Где је гаранција да ће ванземаљци наше сигнале уопште протумачити као нашу тежњу да ступимо у контакт, а не као претњу?

        - Може се рачунати да ће ванземаљска бића са опрезом изучавати сигнале добијене од нас, али да ће покушати да их дешифрују. Зато се у нашим првим посланицама радило углавном о простим математичким и научним принципима.

        Ми настојимо да из својих порука уклонимо све могуће двосмислености и да поручимо да са житељима других планета постоји заједничко поимање наше физичке Васељене.

        • А како можете уопште знати да ће ванземаљци нешто од онога што им шаљете уопште схватити? Заправо: да ли ви у суштини мислите да у нашој култури постоји и нешто универзално? На пример: математичке формуле и музика...

        - Ми своје поруке састављамо полазећи од простог ка сложенијем. Када будемо имали нешто што су ванземаљци већ разумели - то ће за нас постати катализатор за даља дејства. Надамо се да ћемо, полазећи од елементарних научних принципа, ванземаљцима дати могућност да стекну представу шта значи бити човек...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

draganz's picture
draganz 19:16 01.01.2018.

 • +11
Voting is closed.

Лош текст. То што наводно имамо трилион пута веће могућности не гаранутје ништа. Можемо их имати и трилион трилиона пута више, али ако ванземаљске цивилизације на постоје, нећемо их наћи.

Војаџер ће стићи до најблиђе звезде за 70 година? До најближе зведе, Алфа кентаур, му треба 40.000 година (https://www.space.com/22783-voyager-1-interstellar-space-star-flyby.html). Тада ће бити комад мртвог метала која нико неће детектовати јер ће промашити Алфу Кентаур за стотине светлосних година.

Итд. Вера у постојање ванземаљских цивилизација, и ево само што их нисмо нашли, или они нас, је један од култова модерног доба.

Сељак српски's picture
Сељак српски 15:05 01.01.2018.

 • +12
Voting is closed.

Најобичније спекулисање. Чим неко постави питање смањења буџета хиљадама продаваца ванземаљске магле одмах се појави они који тврде да само што нису откривени ванземаљци.
Другим речима сво то истраживање космоса у потрази за ванземаљцима је добра маска да се прикрије прави циљ а то су плате односно дрпање пара из разних буџета.

Baja's picture
Baja 19:11 01.01.2018.

 • +6
Voting is closed.

Velika je verovatnoća da vanzemaljske civilizacije ne postoje.
Ako postoje , što je malo verovatno nemoguće im je da stupe u kontakt sa nama zbog nepremostivih daljina.

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 00:12 02.01.2018.

 • +6
Voting is closed.

Ако стране цивилизације добију те наше поруке из њих сигурно неће сазнати колико зла има у нама. Исто тако ни они не би нама послали податке о својим мрачним тајнама. Јасно је да би се људи према тој страној цивилизацији понашали као амерички досељеници према индијанцима само ако би могли. А веома је вероватно да би се и они према нама исто понашали. Можда и горе. Можда овиме само изазивамо судбину.
Овај пројекат је започет у нади да би нам нека страна цивилизација омогућила да имамо "хлеба без мотике" и да из наше природе на брзину избацимо агресивност и деструктивност уместо да то постепено постижемо радом, стваралаштвом и васпитавањем. Међутим, нада и у ово друго је, познавајући историју и садашњост људских односа, нереална. У овом, атеистичком погледу на ствари веома битна ствар је веровање у моћ науке. Развој науке је човек првенствено користио за што ефикасније међусобно убијање тако да сам развој науке не гарантује светлу будућност. Друго, ограничен број неурона у нашој глави и њихов релативно кратак животни век постављају границе моћи нашег сазнања. Иако организација неурона пружа огромне могућности продора у непознато границе ипак постоје. На пример у физици, увек ће моћи да се постави питање: од чега се састоји то за шта сада мислимо да је основно? То значи да ће увек бити места за Творца и за тврдњу да су закони које је открила наука у ствари дати од Њега. Све то упућује да је атеизам само један облик вере да Бог не постоји и да наука може да реши све наше проблеме. Из изложеног се види да атеизам није научно доказив и да, за рационалног посматрача, није вероватнији од вере у Бога. Ни постојање Бога у принципу није научно доказиво. Научни доказ подразумева да се експериментом у тачно одређеним условима увек мора добити исти резултат. Нешто шта би доказивало Божји уплив у наш свет би морало да противуречи законима науке и било би јединствен случај, значи не би смо могли то по нашој жељи да поновимо. У тој ситуацији је на свакоме од нас или да се препусти својој потреби, генетски уграђеној, да верује у нешто што изазива страхопоштовање нешто сто називамо Бог, или да допустимо да нас наша сујета на сопствену памет одведе у атеизам или сајентологију.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 18:58 02.01.2018.

 • +5
Voting is closed.

Oni su ovde sa nama,probrazeni u coveka .....to je opste poznata stvar da mi ljudski
rod ne zivimo sami na Zemlji.Kao i obicno sve na ovom svetu je obmana i lazi,jer vladar ovog sveta jeste Satana od kojeg nema veceg lazova i prevaranta
Na svim vodecim pozicijama u svetu u vecini oni su ti koji vladaju.
Ova planeta Zemlja je veliki logor ljudske rase koja sluzi za ishranu tih vladara (reptila)

vredni pogledati https://www.YouTube.com/watch?v=ph9x02v8yf8

Ne bojte se moje stado malo ja sam sa vama sve do zavrsetka sveta" Obeca Gospod.
Bilo bi dobro da se Serbski (Vedski) narod probudi i priseti odakle su mu predci dosli,Poznati "Sinovi Vetra".

Briandiz's picture
Briandiz 13:34 11.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

precio de autocad 2017
autocad download
autocad full name
[url=http://autocadtymafq.com/#]autocad viewer[/url]
borrow license autocad 2017
auto cad
autocad lite 2013 price
[url=http://autocadbnaqk.com/#]auto cad[/url]
autocad 2011 lite download

LesterRob's picture
LesterRob 20:15 11.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

autocad architecture 2011 serial number and product key
autocad lt
autocad 2011 license file
[url=http://autocadtymafq.com/#]autocad viewer[/url]
autocad lt 2013 serial number
autocad 2017
autocad gear drawings download
[url=http://autocadbnaqk.com/#]autocad 2018[/url]
download autocad civil 3d 2017

LesterWep's picture
LesterWep 20:18 11.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

autocad 2017 64 bit installer download
autocad
descargar bloques para autocad gratis
[url=http://autocadtymafq.com/#]autocad[/url]
autocad para descargar
auto cad
dc online autocad
[url=http://autocadbnaqk.com/#]auto cad[/url]
buy older versions of autocad

Josephheave's picture
Josephheave 04:39 12.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

applications of autocad software
download autocad
autocad lite 2017 download
[url=http://autocadbmjes.com/#]autocad viewer[/url]
download autocad 2011 full
autodesk autocad
download autocad 2011 software full
[url=http://autocadtfesvb.com/#]autodesk autocad[/url]
autocad release 12 download

RonaldBon's picture
RonaldBon 18:42 12.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

autocad software download for pc
download autocad
autodesk autocad architecture 2011 download
[url=http://autocadbmjes.com/#]autocad download[/url]
autocad 2d drawings download
autocad 2017
product key autocad
[url=http://autocadtfesvb.com/#]autocad 2018[/url]
autocad prices south africa

Josephheave's picture
Josephheave 16:24 13.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

viagra online from canada generic
online viagra
viagra usa buy
[url=http://viagrayityjg.com/#]online viagra[/url]
sildenafil citrate tablets uk
viagra prices
qual o efeito do generico do viagra
[url=http://viagramhkdyl.com/#]viagra cheap[/url]
generic viagra paypal buy

Josephexows's picture
Josephexows 16:27 13.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

get rid erection after taking viagra
buy viagra online
order free sample viagra
[url=http://viagrayityjg.com/#]buy viagra online[/url]
acquisto sicuro viagra online
best price viagra
can u buy viagra in boots
[url=http://viagramhkdyl.com/#]viagra prices[/url]
viagra online blogs

Hazelnon's picture
Hazelnon 00:03 14.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

casino online
[url=http://casinobablogames.com/]online slots[/url]
casino online
online slots

Hazeldob's picture
Hazeldob 00:08 14.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

real money casino
[url=http://casinobablogames.com/]casino online[/url]
online casino
casino online

Gregoryhuh's picture
Gregoryhuh 11:23 14.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

buy 5 viagra pills
buy viagra
buy viagra cialis or levitra
[url=http://viagrayityjg.com/#]buy viagra online[/url]
viagra price drop in canada
viagra prices
donde puedo comprar sildenafil
[url=http://viagramhkdyl.com/#]lowest prices on viagra[/url]
where can i buy viagra in singapore

Gregoryhuh's picture
Gregoryhuh 16:55 14.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

much per viagra pill
online viagra
limbaugh viagra pills
[url=http://viagrayityjg.com/#]viagra online[/url]
buy viagra online quick delivery
best price viagra
sildenafil generico de apotex
[url=http://viagramhkdyl.com/#]lowest prices on viagra[/url]
where i get viagra

Taylorsnine's picture
Taylorsnine 00:57 16.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

buy cialis legally
cheap cialis
where to purchase cialis cheap
[url=http://cialisghkgfjm.com/#]cheap cialis[/url]
cialis blue pills
cialis generic
best discount cialis
[url=http://cialistrihfy.com/#]cialis generic[/url]
buy cialis 5 mg canada

Edwardinolf's picture
Edwardinolf 15:31 16.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

where can i get viagra for women
viagra without doctor
mg de viagra
[url=http://viagrayirib.com/#]viagra without a prescription[/url]
cuantos mg hay viagra
viagra
can you take viagra xanax together
[url=http://viagrahkfy.com/#]viagra coupon[/url]
what does half a pill of viagra do

Jameskit's picture
Jameskit 22:14 16.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

viagra prices at costco
viagra without a doctor prescription
price of viagra versus cialis
[url=http://viagrayirib.com/#]viagra without a doctor prescription[/url]
order viagra in australia
viagra
viagra online india
[url=http://viagrahkfy.com/#]viagra[/url]
how to get real viagra online

Jessemor's picture
Jessemor 12:45 17.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

how do you cut a viagra pill
viagra without a prescription
viagra generico funciona
[url=http://viagrayirib.com/#]viagra without doctor[/url]
canadian prices for viagra
viagra coupons 2018
discount generic viagra from canada
[url=http://viagrahkfy.com/#]viagra prices[/url]
viagra order online australia

Helenmow's picture
Helenmow 14:18 17.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

loans no credit
[url=http://paydayhjkfg.com/]loans no credit[/url]
loans no credit check
loans for bad credit

HelenWap's picture
HelenWap 14:24 17.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

loans no credit check
[url=http://paydayhjkfg.com/]loans for bad credit[/url]
payday loans no credit check
payday loans online no credit check

DanielScots's picture
DanielScots 00:03 18.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

cialis for sale no prescription
buy cialis
cialis 5 mg cheap
[url=http://cialisbhascse.com/#]cialis prices[/url]
cheap cialis 10 mg
generic cialis
cheapest genuine cialis
[url=http://cialistgaveff.com/#]cialis prices[/url]
generic cialis cheap india

Pearlvot's picture
Pearlvot 12:22 18.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

list of all harrah's casinos
[url=http://bablcasinogames.com/]casino games real money[/url]
400 free slot games
las vegas casinos free slots

MelvinMiB's picture
MelvinMiB 19:45 18.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

autocad mechanical 2013 price
autodesk inventor
autocad civil download
[url=http://autodeskoutyk.com/#]inventor[/url]
buy autocad 2014
autocad
autocad to jpg online
[url=http://autocadmnfheru.com/#]auto cad[/url]
bloques autocad descargar gratis 2d

MelvinMiB's picture
MelvinMiB 00:52 19.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

autocad 2000 serial number
autodesk student
autocad serial key 2014
[url=http://autodeskoutyk.com/#]autodesk inventor[/url]
autocad lite student
download autocad
autocad prices uk
[url=http://autocadmnfheru.com/#]autocad[/url]
descargar imagenes para autocad

Pearlbug's picture
Pearlbug 02:24 19.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

game slots
[url=http://bablcasinogames.com/]heart of vegas free slots[/url]
pogo casino slots
online casino play for free

Robertpoelp's picture
Robertpoelp 09:01 19.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

autocad ascii codes
autodesk maya
autocad clone software
[url=http://autodeskoutyk.com/#]autodesk revit[/url]
autocad file to pdf online
download autodesk autocad
autocad codes
[url=http://autocadmnfheru.com/#]auto cad[/url]
online autocad projects

DavidTar's picture
DavidTar 19:16 19.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

autocad revit software
autodesk revit
autocad auto numbering
[url=http://autodeskoutyk.com/#]autodesk 360[/url]
autocad wipeout circle
download autocad
student version autocad 2013
[url=http://autocadmnfheru.com/#]download autodesk autocad[/url]
autocad autodesk 2014 download

Miltonslepe's picture
Miltonslepe 14:52 20.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

cheap cialis uk generic
cheap cialis
cialis professional buy
[url=http://cialisdgswryre.com/#]buy cialis[/url]
where can i order cialis online
generic cialis at walmart
buy cialis brand
[url=http://cialisrutrhs.com/#]generic cialis[/url]
cheapest generic viagra cialis

Miltonabimb's picture
Miltonabimb 14:56 20.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

cheap cialis uk generic
cialis prices
buy viagra cialis line
[url=http://cialisdgswryre.com/#]buy cialis[/url]
can buy cialis over counter usa
generic cialis
where to buy cialis in toronto canada
[url=http://cialisrutrhs.com/#]generic cialis at walmart[/url]
buy cialis canada pharmacy

PamelaCah's picture
PamelaCah 15:13 20.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

usa online slots real money
[url=http://bablcasinogames.com/]real money online[/url]
casino games online real money
online casino game

Pamelareino's picture
Pamelareino 16:37 20.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

list of all harrah's casinos
[url=http://bablcasinogames.com/]free slot machines play[/url]
free casino games vegas world
free slots no download no registration

Edwardwhema's picture
Edwardwhema 21:02 20.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

discount cialis pills
cialis prices
can buy cialis over counter
[url=http://cialisdgswryre.com/#]cheap cialis[/url]
mail order cialis online
generic cialis
buy generic viagra cialis levitra
[url=http://cialisrutrhs.com/#]tadalafil generic[/url]
cheap indian cialis

BarbaraRuige's picture
BarbaraRuige 05:01 22.01.2018.

 • +0
Voting is closed.

free slot machines play
[url=http://bablcasinogames.com/]456 free slots casino[/url]
casino games online real money
free triple 777 slot games

Додај коментар