Маск објавио да ће на Марсу подићи град за милион људи и да ће карта коштати $140.000

АМЕРИКАНАЦ СМАТРА ДА ЈЕ КОСМИЧКЕ ЛЕТОВЕ МОГУЋЕ ПОЈЕФТИНИТИ 50.000 ПУТА

Илон Маск

  • У чланку написаном за научни часопис New Space открио да ради колонизације Црвене планете намерава да направи супертешку ракету и целу флоту, можда и целу хиљаду, међупланетарних бродова за вишекратну употребу који ће до краја 21. века на Марс превести око милион људи
  • Американац има намеру да у пројекат улаже новац који зарађује на својим уговорима са NASA и на комерцијалним лансирањима сателита
  • Ендрју КОУТС, астроном из колеџа Лондона, сматра да Маск губи из вида главни проблем са Марсом: ниске температуре на његовој површини, са великим колебањима. Он упозорава да би само за загревање „Масковог града“ била потребна „астрономска количина енергије“

        ОСНИВАЧ компаније SpaceX - Американац Илон Маск - у чланку написаном за научни часопис New Space подробно је изложио свој план колонизације Марса који подразумева и градњу „независног града на његовој површини“.

        Изнео је, поред осталог, да управо ради колонизације Црвене планете намерава да направи супертешку ракету и целу флоту, можда и целу хиљаду, међупланетарних бродова за вишекратну употребу који ће до краја 21. века на Марс превести око милион људи.

        Прецизирао је да је друга централна тачка његовог плана: градња града за милион становника који ни у чему не би зависио од Земље. Града који не би заостајао за градовима на нашој планети.

        Маск посебно наглашава да жели да човека претвори у „космичку врсту“.

        Додао је да је одабрао Марс зато што ће он бити једина могућност за „ширење човечанства“. Из неколико разлога: зато што је богат ресурсима, зато што има атмосферу и воду, а и зато што је сличнији Земљи од Месеца и других планета Сунчевог система које су нам ближе.

        Маск велике наде полаже у појефтињење космичких летова. Чак рачуна да ће их смањити 50.000 пута и признаје да је то предуслов да подизање града на Марсу постане могуће

        Он признаје и да многе технологије које ће то омогућити сада не постоје или су у повоју. Ту сврстава: вишеструко коришћење и самих ракета и њихових мотора, техника за танковање горива у ракете у лету, гориво које би се производило и на самом Марсу и технологије које ће омогућити мека спуштања на његову површину.

Масков план лета на Марс
 

        Маск верује да гориво које му је потребно може бити метан који ће се добијати и из Марсове атмосфере, а нус-производ бити кисеоник.

        За метанске моторе, Маск већ прави резервоаре са испреплетеним угљеничким нано-цевчицама. Он рачуна да ће такви резервоари новим моторима из серије Raptor обезбеђивати „рекордну моћ“.

        Васионски бродови са колонистима, по његовој замисли, биће опремљени целим батеријама таквих мотора.

        Темпо колонизације Марса зависиће од градње космичких бродова, а он има намеру да их већ у старту произведе неколико стотина. Он процењује да ће то појефтинити цео подухват и омогућити уредно снабдевање прве колоније.

        Маск је објавио и да ће карта за Марс коштати око 140.000 долара. У једном правцу.

        Американац има намеру да у пројекат улаже новац који зарађује на својим уговорима са NASA и на комерцијалним лансирањима сателита.                       

        Ендрју Коутс, астроном из колеџа Лондона, сматра да Маск губи из вида главни проблем са Марсом: ниске температуре на његовој површини, са великим колебањима. Он упозорава да би само за загревање „Масковог града“ била потребна „астрономска количина енергије“.

        Коутс, иначе, процењује да је део Маскових планова сасвим могуће реализовати. Пре свега: да је могуће да ће Американац успети да обезбеди превоз до Марса и назад.

        Међутим, формирање трајне колоније и успостављање Марсове атмосфере - он сматра „Масковим фантазијама“. Исто као и путовања до удаљенијих планета и њихових сателита. На пример: до Јупитера и Енцеладе.

        Коутс посебно указује да - при садашњим технологијама - дужи боравак на Марсу може напрости убити човека. Чак и сам пут до њега.

        Он процењује да се Маскове замисли тешко могу реализовати у догледној будућности.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари