Огромни хиперсонични метак у облаку пламена и дима

Американци тестирају електромагнетско супероружје којима желе да до 2020. опреме своје ратне бродове

* Следећа фаза, планирана да траје до 2017., може довести до морнаричког оружја способног да испаљује пројектиле тешке 20 килограма брзином од 7.240 до 9.010 километара на сат на удаљеност од 80 до 161 километара

* Команданти америчке морнарице хоће да на крају добију оружје способно да испаљује до десет вођених пројектила у минути ка метама удаљеним и до 100 миља. Морнарички бродови сада имају топове од пет инча способне да испаљују на раздаљину од 13 миља

* У тек започетој Фаза 2 тестирају се прототипи способни да створе 32 мегаџула енергије. Само један мегаџул био би довољан да кола тешка једну тону баци брзином од 100 миља на сат

          ПРВИ прототип у природној величини футуристичког шинског топа морнарице почео је да пролази кроз тестове испаљивања прошле недеље, што је следећи велики корак ка стављању овог електромагнетског супероружја на америчке ратне бродове до 2020. Морнарица има замисао да користи шинске топове да уништава непријатељске бродове, брани их од непријатељских ракета или да бомбардује циљеве на копну као подршка маринцима који се искрцавају на плаже.

          Управо објављени видео показује како прототип шинског топа користи лансер који ради на струју уместо на барут како би испаљивао огромни хиперсонични метак у облаку пламена и дима. Биро за морнаричка истраживања се нада да ће следећа фаза, планирана да траје до 2017., довести до морнаричког оружја способног да испаљује пројектиле тешке 20 килограма брзином од 7.240 до 9.010 километара на сат на удаљеност од 80 до 161 километара.

          Прототип пуне величине, који је направио БАЕ системс, „изгледа као прави топ“, рекао је Роџер Елис, програмски менаџер за шински топ у Бироу за морнаричка истраживања, током медијске телеконференције, 28. фебруара. Претходни тестови су спровођени на незграпним лабораторијским прототипима који никад не виде акцију на морнаричким ратним бродовима.

          Команданти америчке морнарице хоће да на крају добију оружје способно да испаљује до десет вођених пројектила у минути ка метама удаљеним и до 100 миља. Морнарички бродови сада имају топове од пет инча способне да испаљују на раздаљину од 13 миља.

          „Постоји потенцијал да се замени петоинчни топ, али ће за то бити потребно много више“, рекао је Елис. Шински топ би могао да погоди исте удаљене циљеве које морнарички пројектили гађају данас.

          Пламен који се појављује на видео снимку пробног испаљивања долази од комбинације струје која пролази кроз лансер, слојева алуминијума који реагују у додиру са ваздухом и хиперсоничног лета метка, рекао је Том Баучер, тест директор за шински топ у Делгрен дивизији Морнаричког центра за површинско ратовање у Вирџинији.

          Други прототип шинског топа, који је изградио Џенерал атомикс, требало би да стигне на тестирање у априлу, рекао је Елис. То што поседује топове које су направиле различите компаније даје морнарици избор - ако на крају одлучи да примени ово супероружје.

          И Џенерал атомикс и БАЕ системс потрошили су сопствене милионе долара током прве тест-фазе вредне 240 милиона долара, која се недавно завршила.

          Тек започета Фаза 2 финансирана је отприлике истом сумом. Током ње, тестирају се прототипи способни да створе 32 мегаџула енергије. Само један мегаџул био би довољан да кола тешка једну тону баци брзином од 100 миља на сат.

          Током пет година Фазе 2 морнарица планира да тестира расхладне системе и батерију која би могла да чува довољно енергије коју захтева шински топ. Морнарица је направила уговоре са Џенерал атомиксом, БАЕ системсом и Рејтеоном, за дизајн пулсног система напајања.

          Због хиперсоничне брзине коју производи шински топ, пројектил у облику метка могао би да нанесе разарајућу штету чак и да не експлодира. Могао би да буде опремљен електронским системима навођења као што је ГПС који би били заштићени од огромне топлоте хиперсоничног путовања џиновског метка.

          „Хици које сада испаљујемо су неаеродинамични спораћи“, рекао је Елис о тестирању. „Они одговарају унутрашњој балистици онога што би лансер требало да види, али су направљени да брзо успоравају“.

          Ако све прође добро, морнарица би могла да на крају заврши опремајући своје бродове шинским топовима различитих величина. Компаније као што је Џенерал атомикс су већ направиле мање шинске топове за своје сопствене сврхе тестирања.

          „Мислимо да је ово револуционарна технологија, и у нашем случају, ми смо инвестирали интерна средства већа од 20 милиона долара за прототип мање величине који би покренуо технологију унапред“, рекао је Том Хурн, директор за програме шинског топа у Џенерал атомиксу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари