Матисов заменик: Пентагон је разочаран оним што је, и како је, Путин рекао о новом оружју

ЏОН РУД У СЕНАТУ САД: НАШ ПРОТИВРАКЕТНИ ШТИТ НЕ МОЖЕ ДА ПАРИРА НОВИМ ВИДОВИМА РУСКОГ ОРУЖЈА

Џон Руд

  • „Кина и Русија теже прекрајању светског поретка и мењању државних граница и зато ће бити све већа опасност по безбедност САД и наше савезнике и партнере. Дугорочно супарништво са Кином и Русијом изискује повећање војних расхода и Сједињених Држава и наших савезника јер ће се претње у будућности само даље повећавати“
  • Руд није сенаторима ништа рекао о руским сумњама да амерички ПРО штити у Румунији, на пример, може лако и брзо бити прилагођен за коришћење са нападачким задацима

        ПЕНТАГОН је разочаран оним што је председник Русије Владимир Путин рекао о новим видовима наоружања које његова земља поседује, изјавио је заменик министра одбране САД Џон Руд.

        „Ми знамо да Русија ради над новим оружјима и са забринутошћу смо пратили неке измене у руској војној доктрини и у плановима војних маневара, али нас је ипак разочарало што је председник Руске Федерације све то представио онако како је представио“ - рекао је Руд у комитету Сената САД за Оружане снаге.

        Руд се није упуштао у подробности, али је Стејт департман прошле недеље иступио са тврдњом да је ракета из компјутерске симулације, показне з време Путиновог наступа пре Федералном скупштином, била усмерена на територију САД.

        Руд је сенаторима рекао и да противракетна одбрана САД није у стању да се носи са стратешким снагама Русије и Кине.

        Сенатори из тог комитета су га директно питали - да ли је ПРО штит Сједињених Држава у стању да се супротстави најновијим оружјима Русије која је продемонстрирао Путин.

        Руд је прво указао да амерички систем ПРО тобоже и није ни прављен да би парирао руском офанзивном ракетном и нуклеарном потенцијалу. Па наставио:

        „Наш систем противракетне одбране, у виду у ком сада постоји и са могућностима које тренутно има, није у стању да неутралише стратешки нуклеарни потенцијал Русије и Кине“.

        Руд није ништа рекао о руским сумњама да амерички ПРО штити у Румунији, на пример, може лако и брзо бити прилагођен за коришћење са нападачким задацима.

        Уместо тога, оценио је да ће се претње за САД са стране Русије и Кине у будућности само повећавати:

        „Кина и Русија теже прекрајању светског поретка и мењању државних граница и зато ће бити све већа опасност по безбедност САД и наше савезнике и партнере. Дугорочно супарништво са Кином и Русијом изискује повећање војних расхода и Сједињених Држава и наших савезника јер ће се претње у будућности само даље повећавати“.

        Руд је Кину и Русију назвао „ревизионистичким државама“ и упозорио да ће дугорочно супарништво са њима бити „главни изазов процвату и безбедности САД“.

        Додао је да су америчке оружане снаге и сада најмоћније у свету, али да се војна надмоћ САД „све више расплињава је потенцијални противници модернизују и јачају своје класичне и нуклеарне снаге“..

        Руд је нагласио да је за САД императив модернизација властитих нуклеарних снага.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари