Командант авијације САД у Европи: Брине нас све моћнија руска ПВО у Калињинградској области

THE NATIONAL INTEREST: А МИСЛИЛИ СМО ДА ИЗА С-400 И „ИСКАНДЕРА” СТОЈИ ТЕК ХВАЛИСАЊЕ

  • Генерал Френк ГОРЕНК: „Русија сада реализује стратегију ограничавања/блокирања доступа. Не сећам се да ме ишта друго бринуло као та стратегија што ме сада брине. Руска ПВО у Калињинградској области доводи у опасност саму могућност приступа снага НАТО неким деловима ваздушног простора Евроопе, укључујући и Пољску”

         ГОТОВО  да не прође дан, а да Американци не покажу – и намерно и невољно и не хотећи – да их се више брину ново руско наоружање и пораст војне моћи Москве.

         Командант америчке ратне авијације у Европи и Африци – генерал Френк Горенк – изјавио је да све моћнија руска противваздушна одбрана изазива озбиљну забринутост војне авијације САД.

         Навео је да Пентагон посебно брине руски систем ПВО у Калињинградској области, руској екстериторијалној енклави која се граничи са Пољском:

         „Русија сада реализује стратегију ограничавања/блокирања доступа. Не сећам се да ме ишта друго бринуло као та стратегија што ме сада брине. Руска ПВО у Калињинградској области доводи у опасност саму могућност приступа снага НАТО неким деловима ваздушног простора Евроопе, укључујући и Пољску”.

         The New York Times преноси Горенкову тврдњу да је руски систем ПВО тако постављен да „отежава доступ тој зони”, односно „ваздушном простору околних територија блтичких земаља и Пољске”.

         „То је веома озбиљно. Наравно, Русија има пуно право да систем ПВО постави на својој територији. Међутим, САД  и НАТО ће наставити да држе под присмотром повећавање тог дела руске војне моћи и узимаће то у бозир”.

         Иако Сирија и Ирак нису у његовој „зони одговорности”, Горенк је нашао за сходно да Русија на Блиском Истоку западним земљама показује моћ свог најновијег оружја: „Очигледно је да Русија, која тамо користи и крстареће ракете и бомбардере, жели да покаже могућности свог утицања на ток догађаја. Не само у том региону, него и у целом свету”.

         Оно што је Горенк прећутао, није амерички лист The National Interest. Открио је да Пентагон и Белу кућу највише брине могући долазак у Калињинградску област ракетних система „Искандер” и С-400:

         „То би било веома озбиљно. То би битно утврдило ту руску енклаву. „Искандери” су веома прецизни, а имају домет од 489 до 700 километара”.

         The National Interest је цитира и ове речи Пола Сондерса, извршног диркетоа Центра за националне интересе: „Када је Русија говорила о „Искандерима” у Калињинградској области – ми смо то примали као хвалисање. А показује се, ево, да није тако”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари