Дошло до наглог смањења борбене готовости Оружаних снага САД

ОБЈАВЉЕНА КРИТИЧКИ ИНТОНИРАНА СТУДИЈА „ВОЈНА МОЋ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА-2018“

  • Само су четири ловачке ескадриле ратног ваздухопловства САД на максималном нивоу спремности за рат, а САД таквих ескадрила имају 55

        У СТУДИЈИ „Војна моћ САД-2018“ оцењује се да се војно присуство Сједињених Држава у свету може оценити као „маргинално“, исто као и стање америчке ратне морнарице и војне авијације.

        У тој студији, иза које стоји амерички стратешки истраживачки институт The Heritage Foundation тврди се такође да је стање у корпусу поморске пешадије САД „слабо“.

        Рејчел Де Гуидис је у чланку написаном за лист The National Interest оценила да ствари тако стоје да то не може не бринути председника конгресног комитета за оружане снаге Марка Торнберија.

        Главни аутор студије је старији научни сарадник The Heritage Foundation Дакота Вуд који тврди да је Доналд Трамп наследио „претерано застареле“ Оружане снаге.

        Он још тврди: „Безмало сви са којима сам разговарао, тврде да су наше војне снаге превише мале, а њихова материјална база претерано застарела јер се већина наших војних система у наоружању налази још од 70-их и 80-их година. Зато је током неколико последњих година дошло до наглог смањења борбене готовости Оружаних снага САД“.

        У студији је наводи и да се војно присуство САД у иностранству смањило са 450.000 војника у 1953-ој на 62.000 данас.

        Посебно је указано да је крајем прошле године само 41 одсто америчке поморске авијације било спремно за борбене операције. Такође: да су само четири ловачке ескадриле ратног ваздухопловства САД на максималном нивоу спремности за рат, а да САД таквих ескадрила имају 55.

        У операцијама Ратне морнарице САД учествује само њена једна трећина, из чега је извучен закључак да је морнарица у целини „испод неопходног нивоа“.

        Буџет Сједињених Држава за 2018-ту годину предвиђа 621,5 милијарду војних расхода и 511 милијарди долара осталих (невојних) расхода.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари