Американци и НАТО признали да су у Авганистану узалуд ратовали

АРМИЈА ВЛАДЕ У КАБУЛУ ОСТАЛА БЕЗ ТРЕЋИНЕ ВОЈНИКА, ВЕЋИНА ПРЕШЛА НА СТРАНУ ТАЛИБАНА

  • Земље НАТО су у авганистанску армију уложиле милијарде долара, а у тајном извештају се признаје да само једна њена пешадијска јединица – од укупно 101-не – може бити оцењена као „ефикасна“. Даље: да се за 38 може рећи да „имају значајне проблеме“, док је чак десет батаљона (сваки има по 600  војника) оцењено са - „неспособни за борбу“

         АМЕРИКАНЦИ  и њихови савезници из НАТО признали су да су у Авганистану узалуд ратовали.

         Немачки недељник Der Spiegel објавио је да се у тајном извештају НАТО признаје да ће се ситуација у Авганистану током 2016-те само даље погоршавати зато што је армија марионетске владе у Кабулу већ „изгубила трећину војника“ и да није у стању да одговори обавезама које пред њом стоје.

         Земље НАТО су у авганистанску армију уложиле милијарде долара, а у поменутом извештају се признаје да само једна њена пешадијска јединица – од укупно 101-не – може бити оцењена као „ефикасна“. Даље: да се за 38 може рећи да „имају значајне проблеме“.

         Чак десет авганистанских батаљона (сваки има по 600  војника) оцењено је „неспособни за борбу“.

         Der Spiegel наводи и део извештаја у којем се прецизира да је авганистанска армија током 2015-те имала веома велике губитке (повећани за 42 одсто), а да то довело до масовног дезертирања.

         Немачки лист преноси да је армија владе у Кабулу остала без сваког трећег војника и да је већина прешла на страну Талибана.

         Овај исламистички покрет крајем септембра је заузео град Кундуз (300.000 становника), а управо опседа град Газни који је седиште истоимене провинције.

         Талибани су почели да из своје земље избацују и Исламску државу. Најжешће боре се воде у источној провинцији Нангархар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари