Велики Петак је Велики зато што се остварује велико таинство - на овај дан умро је Бог

АЛЕКСАНДАР ДУГИН: СТРАСНА СЕДМИЦА НЕ ГОВОРИ О ПРОШЛОСТИ НЕГО

О ВЕЧНОМ - ВЕЛИКИ ПЕТАК

  • Муке Спаситеља на Крсту су - највише могуће жртвовање. Бог шаље на најстрашније искушење, не још неког, не своје анђеле, не своје изасланике, него Самога Себе. И Сам се успиње на Крст
  • Један разбојник се са крста цинично руга. Ако си ти Син Божији, спаси себе сам, сиђи са крста. Али други… Изненада у његовој умирућој свести плане муња. То је - ОН! Он се још плаши да поверује себи, сумње обухватају његову душу, али у предсмртном трену његово срце се озари Светлошћу: Признајем тебе Исусе Христе, ти си истински Бог и Спаситељ! И тај добри разбојник први доспева у рај
  • Где је твоја жаока, смрти! Ако постоји Велики Петак, онда је та жаока ишчупана. Људи више нису робови судбине, они су слободни у Богу, они су деца Божија, јер само деца могу обраћајући се Богу да објављују: Оче наш!

        ДАНАС је Велики Петак. Дан Распећа Господа нашега Исуса Христа и његовог силаска у ад.

        Тај Петак се назива Великим зато што се тога дана остварује велико таинство. Тога дана умро је Бог.

        Није само умро некад, негде - пре две хиљаде година у Јерусалиму на Голготи. Он умире овде и сада. Он се разапиње и страда и мучи се на Крсту оптужен за оно што није чинио, искупљује грехове од којих је био чист.

        Реч Божија Друго Лице постало је плот, тело човеково. „К својима дођох, али Своји ме не познаше“.

        Онај који је дошао да спасе свет, мучен је и умро на крсту. Он је могао самог себе да спаси, али је изабрао да својом смрћу спаси све остале. Односно, нас, свакога од нас. Тебе и тебе и мене…

        Да је Он умро, ми не бисмо васкрсли. Да Он није пострадао, наше патње не би имале краја. Да Он није дошао, ми не бисмо имали где да се враћамо, ми бисмо лутали у лавиринтима материје и по изукрштаним стазама пакла из века у век.

        Муке Спаситеља на Крсту су - највише могуће жртвовање. Бог шаље на најстрашније искушење, не још неког, не своје анђеле, не своје изасланике, него Самога Себе. И Сам се успиње на Крст.

        У петак током читаве године хришћани посте испуњени смерношћу пред овај Велики Петак. Сваки петак је створен по слици и прилици тог Великог Петка, који је суштина свих њих.

        Поред Исуса разапети су још двојица. Оба су разбојници који су извршили тешке злочине. Они спокојно прихватају смрт: имају због чега. Али, поред њих, између њих разапет је чисти и безгрешни који је васкрсавао мртве и исцељивао болесне. Он ништа није прекршио, ништа није преступио. А два разбојника са чуђењем се загледају у онога који виси на Крсту између њих.

        Један се цинично руга. Ако си ти Син Божији, спаси себе сам, сиђи са крста. Али други… Изненада у његовој умирућој свести плане муња. То је - ОН! Он се још плаши да поверује себи, сумње обухватају његову душу, али у предсмртном трену његово срце се озари Светлошћу: Признајем тебе Исусе Христе, ти си истински Бог и Спаситељ! (признајем у значењу - верујем: према: Матеј, 10, 32 - речи Христове: „Сваки који призна мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима.“)

        И тај добри разбојник први доспева у рај. Вера његова спасила га је.

        За тај тренутак могао се водити свакакав живот, чинити било шта, али ниједан од великих праведника није имао тако одлучан и апсолутан усклик: такође на крсту - а у његовом случају због чина - не само кајући се због учињеног, колико гледајући у будућност, у луче царства небеског, које не пеку: Признајем! И то је довољно.

        Христос је распет. Ми смо га распели, ви и ја. И распињемо га свакодневно и сваког часа, у сваком нашем греху, у сваком одлагању, у лењости и равнодушности, у пакости и док следимо принуду полуга материјалног.

        Када ми не исповедамо Њега, страдалог, распетог, мученог, покопаног - ради нас - ми радимо за његове непријатеље, стајемо у ред џелата. И никад није касно да поступимо као један од џелата - наредник Лонгин, који је погодио ребро Спаситеља копљем. Да Му се окренемо и обратимо, да узвикнемо продорним и дубоким поривом душе - Христос је Истински Бог наш који је дошао да нас спаси. Спаси и мене и помилуј. Он је дошао да спаси. И спасио је.

        Али, да би то спасење ступило на снагу, дошло до нас, ми треба да крочимо у сусрет. А то је корак - ка Крсту, ка Христу, ка Великом Петку.

        Ако НЕ умремо, нећемо ни васкрснути. Ако не пострадамо, нећемо се ни насладити. Ако се не поклонимо, нећемо ни устати.

        Христос умире. Али, то је света смрт. Он се спушта у ад где сусреће све људе, међу њима и праведнике. Јер, без Његове жртве чак су и праведници били у паклу. Између неба и земље између човечанства и раја налазио се несавладив бездан - бездан закона.

        Праведницима у паклу није било тако несносно као грешницима, али све то било је у паклу. И тек кад се Христос Распети спустио у ад, разбио божанском Светлошћу његове тешке двери, мртви су увидели светлост истине - пут на небо био им је отворен. Дочекали су.

        И, почев од самог Адама низ праотаца узевши Христа за руку као Оца, као Старијег брата кренуо је с њим у бескрајном реду у васкрсење, у царство небеско. Спасење живима и мртвима, Христос се спушта у ад.

        Али, то ће се десити веома брзо. Кад прође и Велики Петак и Велика Субота и када Бог васкрсне тридневно. И саваскрне све, и оне који су умрли, и оне којима тек предстоји да умру. И од сада, после овог Великог Петка, смрт над нама није власна.

        Где је твоја жаока, смрти! Ако постоји Велики Петак, онда је та жаока ишчупана.

        Људи више нису робови судбине, они су слободни у Богу, они су деца Божија, јер само деца могу обраћајући се Богу да објављују: Оче наш!

        Довиђења. Ово је била Дугинова директива о Великом Петку.

        Сутра на Велику Суботу свако биће позвано је да занеми у смерној зебњи пред Христов силазак у ад. А у недељу је - чудо Васкрсења. Васкрс, Васкрс Господа.

        И, Христос ће васкрснути!

        Превела: Ксенија Трајковић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

draganz's picture
draganz 22:43 14.04.2017.

  • +12
Voting is closed.

Има људи који не разумеју природу Богочовека. Односно немају основно образовање о нашој вери, него покушавају логиком. Али ако мисле да имају јаку логику боље нека пробају нешто лакше у математици, филозовији, физици. Јер вера није заснована на логици, него на тајни и љубави.

Христос је 100% Бог и 100% човек, не 50/50. Због тога Он може да као човек пати, страда и умре и то потпуно, 100%. И не треба бити малициозан и покушавати анулираш Његову патњу, страдање и смрт (много већи су то покушавали кроз целу историју па нису успевали, нпр Тито нас је недавно томе учио, и где је то учење данас?). Јер Он је и човек, и његова патња је умирање човека у њему. Као када дете умире у утроби мајке, умире део ње. Тачно је да не умире као Бог, и заиста одлази после смрти, а пре васкрсења, у ад и преводи праведнике у рај. После тога, што му је човек урадио, на његовом доласку на земљу, Бог није морао да васкрсне човека, него га је могао остави заувек у аду. То је највећа тајна овога света, и суштина наше вере православне, отелотворење Бога (за разлику од свих других религија), Бог је постао човек, страдо је, и васкрасао је, да би човек постао Бог и задобио бесмртност. Има и даље али то су већ небеске висине и нису за свакога, да ће човек у вечности беспочетно бити са својим творцем.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 12:58 15.04.2017.

  • +5
Voting is closed.

Isus Hrist slava Njemu nije ubijen na Krstu
vec je bio prikovan za obicni stub,
Isus nije Bog vec je jedinorodeni Sin Boziji koji je postojao milijardama godina pre dolaska na Zemlju.
Na Zemlji je bio sin coveciji.
Vaskrsnuo je posle tri dana u zivot silom Svetog Duha silom svog Oca na nebesima.
Odlazeci sa Zemlje probrazio se ponovo u Bozanstveno bice i vratio se svom
Ocu i nasem Ocu,i seo mu sa Njegove desne strane.
Inace Krst je Satanisticki znak okojem je Gospod upozoravao "Cuvajte se ideopoklonstva ,deco"
Poreklo Krsta dolazi iz Vavilona velikog velikog paganstva.
Slava Ocu i Sinu i Svetom Duhu
Amin.

draganz's picture
draganz 22:53 15.04.2017.

  • +6
Voting is closed.

У твом разумевању вере паравославне има паганизма, ако је твоја вера православна, пошто има још вера код којих се јавља Отац, Син и Дух Свети.

Нпр. кажеш: Isus nije Bog. То је типично за муслимане, јевреје, јаховине сведоке и разне друге заведене. Исус Христос је Бог од Бога, Светлост од Светлости, Истина од Истине, јединородан и: "Све је мени предао Отац мој". Неразумевање тога је неразумевање Свете Тројце, троипостасности Оца, Сина и Светог Духа, да су они Једно. Само неко је истински велео и био вољен он разуме шта то значи бити једно с другим.

Баш би волео да ми објасниш какав је то бог чији син није бог, него је нешто мање (тога има код античких Грка). Чему такав син и какав је то љубоморан бог који неће да преда сину све своје?

Затим: Sin Boziji koji je postojao milijardama godina pre dolaska na Zemlju. Не само то, него, Христос постојао одувек, вечно, пре него је овај свет и време створено. Сетимо се Књиге постања, када Бог каже: Хајде да створимо човека (каже у множини). Пошто је овај свет створен и пошто је неко време протекло, тада је једна од ипостаси Бога, Исус Христос, узео у себе (не мењајући) човекову природу и оваплотио (отелотворио) и постао човек.

Затим кажеш: Odlazeci sa Zemlje probrazio se ponovo u Bozanstveno bice i vratio se svom Ocu i nasem Ocu,i seo mu sa Njegove desne strane. Не, није се поново преобразио у Божанско биће, јер то није ни губио, него је поново узео на себе човечију природу и то нераскидиво и несливено (ово је виши ниво и тражло би додатна објашњења), вратио се на небеса (у вечност) и сео са десне стране Оца. Ово је (величанствено) страшно место, орловске висине, човекова природа седи с десне стране Оца. Нешто што Бог не пружа ни анђелима ни херувимима ни серафимима.

Затим: Inace Krst je Satanisticki znak okojem je Gospod upozoravao "Cuvajte se ideopoklonstva ,deco"
Poreklo Krsta dolazi iz Vavilona velikog velikog paganstva.
Скор0 све на овом свету има своје порекло из давнина, нпр. идеја бога потиче из паганства, па по твом наопаком учењу и Бога нашег можемо прогласити паганизмом или сатанизамом. Хајде, нећеш Њега, али ћеш све остало само да би остао веран напокаом учењу, тачније, својој јединственост (о пала гордости).
Крст је симбол страдања, на њему је Христ умро, ми такође носимо свој крст, страдамо и умиремо. Ако одбијемо да признамо своје грехе а то значи да се правимо да га не носимо, уместо да га носимо јавно, као што га је Он носио, онда бирамо да умремо као непокајани разбојник на крсту. Умирање на крсту нам је неминовно, ту избора немамо, извор имамо само како ћемо умрети, као покајни или непокајни разбојник. Не мислиш ваљда да су та два разбојника се ту случајно поред Исуса нашла?

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 20:09 15.04.2017.

  • +4
Voting is closed.

Sveto Pismo je AMIN za svakog Hriscanina.
Sve sto sam naveo to pise u tim Svetim Spisima.
Po tvom je sve laz,sto potvrduje da nikad nisi imao to knjigu u ruci a kamoli
nesto procitao sta pise u njemu.
Idemo dalje,......vreme danas ne radi za istinu.

draganz's picture
draganz 19:01 15.04.2017.

  • +5
Voting is closed.

Nisi mi odgovorio ni na jednu stvar koju sam te pitao. A nisi se ni potrudio da mi citiraj tu i tu pise.
I sta ti znaci to: Po tvom je sve laz? Sve sto sam napisao je laz?

Nazalost, ti si sektas. Svako malo upuceniji zna da se sekatsi slepo drze Svetog pisma. Cak znaju citate sa pozivom na broj zacala. Njima je najvaznije drzanje slepo za slovo a ne za svete ljude koji su svojim zivotima, delima, mucenistvom proslavili ime Gospodnje. Zbog tog formalizma oni su Starozavetni ljudi, kojima je forma vazna a ne sustina. Zbog te forme kod njih se nije upalila vatra ljubavi ka Hristu a time i ka drugim ljudima (ne veruju ni u Blagodatni oganj), i ne mogu da razumeju da je sam Bog stradao za coveka. Oni decije veruju u poslusnost i da ce time zadobiti Carstvo nebesko. Poslusnost jeste bitna kao sto su sveti oci svedocili, ali potrebno je pokanje i ljubav prema Bogu i bliznjem.

A nase pravoslavno ucenje je predanjsko, svetootacko. Cak i kada bi nekom silom nestalo Sveto pismo, vi bi kao slepci tumarali (a nas bi vodila svetlo vatre Hristove ljubavi), nase ucenje bi bilo sacuvano kao sto je bilo sacuvano i pre nego je Sveto pismo napisano. Gospod je ziv i on se tokovm vekova javljao ljudima i svedocio im istinitost svog ucenja.

I da, ti se ne izjasnjavas kojoj crkvi, da ne kazem sekti da se ne ljutis, pripadas. Da li se pricescujes hlebom i vinom kako je receno u Svetom pismu?

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 21:44 15.04.2017.

  • +3
Voting is closed.

[email protected]
Navedi mi gde je Hrist rekao u Svetim Spisima (Svetom Pismu) da je On Bog.
Ako to mozes onda greh je nadamnom i srdba Bozija ako nisi u stanju ,nek ti Gospod oprosti.
Ja cu biti mnogo zahvalan ako me uveris da si u pravu.
Sve ostale tvrdnje koje navodis su prevara i obmana.Nista nije tacno,pazi se varanje nije pred Gospodom blagoslovljeno.
U krstu nema nikakve casti,krst je naprava na kojoj se zivot gasi ako hoces malo pojednostavljeno receno.
Satana stvori krst kako bi unistavao zivote COVEKA sina Bozijeg.
Tacno je da je Hrist rekao "ko zeli mene slediti mora da åponese svoj krst,
sto ne znaci da ponese krst u pravojm smislu reci,vec da ponese svoje patnje i zrtvu, sto je
i Gospod uradio.Odreci se Hrostove patnje je isto odreci vere u Njega i njegove pobede nad smrcu.
Ja volim coveka koji mi dokaze da sam lazov......to mnogo cenim
sto do danas niki nije uspio.Kazes da sam sektas.....da da tako
kazu svi oni koji ne mogu da dokazu sta je istina.
Slava Bogu u svu vecnost.

draganz's picture
draganz 22:56 15.04.2017.

  • +2
Voting is closed.

Немој тако: "onda greh je nadamnom i srdba Bozija". Сети се Приче о Блудном сину. Како отац, кадас је син схватио да је грешио и вратио се оцу свом, како га отац облачи у најбоље хаљине, ставља му прстење на рукуе, и најбољи обед наређује да се спреми. Јер он је пресретан, јер му син беше умро али оживе. Тако и наш Бог највише жели да се свако од нас спасе.

Оговорићу ти у некој од наредних вести. Морам да се спремим за сутра. Сутра је најрадоснији дан, дан у коме ћу се срести са људима које волим, са драгим свештеницима и са благим и преслатким Исусом Христом. Поздрављам те онако како је Свети Серафим Саровски поздрављао: Христос Воскресе, радости моја!

Додај коментар