Филарет: Митрополит Епифан је незаконити син покојног митрополита Данила

УКРАЈИНСКИ РАСКОЛНИЦИ СЕ НЕ ДРЖЕ НИ ПРАВОСЛАВНИХ НИ СВЕТОВНИХ ПРАВИЛА И МОРАЛА

Двоструко незаконити Епифан - и по рођењу и по статусу

* Лажни украјински патријарх открио и како је дошло до тога да баш Епифан буде Вартоломеју и екс-председнику Украјине Петру Порошенку предложен за поглавара „Православне цркве Украјине“: „Нико га није наметнуо. Ја сам га предложио председнику Порошенку. Притом је био договор: да он буде поглавар, а да Црквом фактички руководи патријарх Филарет. То јест: да Епифан украјинску цркву предстацвља само у православном свету. Испоставило се да се речима не сме веровати“

* ФАКТИ: Ево како, дакле, лажни митрополии лажне украјинске цркве имају незакониту децу па им отварају путеве да постану лажни митрополити.  Изненађујуће? Нимало. ово баш личи на (украјинске) расколнике. Шта ли ће на ово рећи цариградски патријарх Вартоломеј, поготово ако сам нема незакониту децу?

_______________________________________________________________________

         КОД украјинских расколника је све мимо црквених и канонских норми и правила него и мимо светосних закона и морала.

         Патријарх такозване „Кијевске патријаршије“ - Филарет Денисенко – открио је да је поглавар „Православне цркве Украјине“ – лажни митрополит Епифан – „незаконити син поконог митрополита Данила Чокаљука“.

         Још је додао: „Он је и васпитан у Чокаљуковој породици. Раније се говоркало да је он Данилов син. За то сада имамо и доказе“.

         Лажни патријарх је објаснио  и како је дошло до тога да баш Епифан буде Вартоломеју и екс-председнику Украјине Петру Порошенку предложен за поглавара „Православне цркве Украјине“:

         „Нико га није наметнуо. Ја сам га предложио председнику Порошенку. Притом је био договор: да он буде поглавар, а да Црквом фактички руководи патријарх Филарет. То јест: да Епифан украјинску цркву предстацвља само према споља – у православном свету. Ово је био мој договор и са председником и са Епифаном. Ништа нисмо потписивали јер се подразумевало да ћемо се сва тројица држати договора. Испоставило се да се речима не сме веровати“.     

         Данил (Богдан) Чокаљук умро је 2005-те године у Ровну. Био је ректор Кијевске духовне академије и члан синода расколничке и неканонске УПЦ Кијевске патријаршије.

         Више пута се сретао са цариградским патријархом Вартоломеем.

         Његов отац – протоијереј Михаил Чокаљук – био је познати украјински националиста.

         Епифанова „ПЦУ“ објавила је претходних дана да Филарета и даље сматра „почасним патријархом“, али да га лишава свих управљачких права.

         Филарет је одговорио реанимацијом своје „Кијевске патријаршије“ и одбвацивањем Вартоломејевог томоса, оценивши да Епифанова и Вартоломејева „ПЦУ“ није ни канонска ни аутокефална.

         Указао је да је зависна од Цариградске патријаршије и да је осим ње не признаје нико у православном свету.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари